Oproštaj od Srđana Koljevića u Aleji zaslužnih građana, komemoracija u Kinoteci 1Foto: sajt FDU

Komemoracija reditelju, scenaristi i profesoru Srđanu Koljeviću biće održana sutra u Jugoslovenskoj kinoteci, a biće sahranjen dan kasnije u Aleji zaslužnih građana, saopštio je Fakultet dramskih umetnosti.

Komemorativni skup umetniku, koji je preminuo u petak na subotu u 56. godini, posle duge i teške bolesti, biće održan sutra u podne u Jugoslovenskoj kinoteci.

Srđan Koljević će biti sahranjen u četvrtak, 13. jula u 10.30 časova u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Koljević je bio jedan od naših najnagrađivanijih scenarista, kao i dugogodišnji profesor Fakulteta dramskih umetnosti. Rođen je 31. decembra 1966. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, gde je počeo da predaje 1999. godine.

Bio je scenarista, koscenarista i saradnik na scenariju za 12 dugometražnih igranih filmova i dva dugometražna dokumentarna filma. Među njima su bili: „Nebeska udica“, „Nataša“, „Ljubav i drugi zločini“, „Krugovi“, „Branio sam Mladu Bosnu“.

Sam je potpisao dva filma po sopstvenim scenarijima – „Sivi kamion crvene boje“ i „Žena sa slomljenim nosem“.

Bio je koscenarista filma „Klopka“ Srdana Golubovića 2007, prvog srpskog filma koji je ušao u uži izbor za nagradu Oskar, i prvog našeg scenarija čija su prava za rimejk otkupljena u Holivudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari