Srdan Golubović povodom smrti Srđana Koljevića: "Jedan melanholično duhovit pogled na svet" 1Srdan Golubović Foto: FoNet/ Cebef

-Meni je jako teško da pričam o Srđanu objektivno, kao scenaristi i reditelju, kao čoveku koji je ostavio veliki trag u srpskoj, regionalnoj i evropskoj kinematografiji jer za mene je Srđan bio pre svega blizak prijatelj – kaže reditelj Srdan Golubović za Danas povodom smrti reditelja i scenariste Srđana Koljevića, koji je preminuo sinoć posle duge i teške bolesti u 56 godini.

Srdan dodaje da je je zajedno sa Srđanom radio na tri filma, ali da je to najmanje što ih povezuje.

– To su dva filma koja sam ja režirao i jedan koji je on režirao ali su sva tri filma najmanja veza koja nas je spajala. Ta tri filma su samo bila početak jedne bliskosti i jednog odnosa koji je bio duboko prijateljski . Ako uopšte mogu da budem objektivan, mogu da kažem da je zaista veliki trag koji je on ostavio kao scenarista i kao reditelj, pre svega kao scenarista koji je sarađivao sa velikim brojem reditelja čiji su se filmovi nalazili na velikim festivalima i čiji je senzibilitet bio zaista specifičan i drugačiji – jedan melanholični duhoviti pogled na svet kroz jedan izrazito lični ugao posmatranja, duboko profesionalan, zanatski savršen, i, u stvari, po nekom najboljem uzoru američke dramaturgije ili pre svega vestern filmova, koje je on najviše voleo. Ogroman trag Srđan ostavlja kao pedagog i profesor jer mislim da generacije mladih scenarista Srđanu duguju prenešenu ljubav, strast i posvećenost prema filmu – zaključuje Srdan.

Srđan Koljević i Srdan Golubović radili su zajedno na filmovima – „Klopka“, „Krugovi “ i „Žena sa slomljenim nosem“.

Srđan Koljević bio je redovni profesor na Katedri za dramaturgiju Fakulteta Dramskih Umetnosti u Beogradu i jedan od najnagrađivanijih scenarista u Srbiji i regionu i višestruki dobitnik priznanja za stvaralaštvo u oblasti filmskog scenarija.

Rođen je 31. decembra 1966. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Katedri za dramaturgiju Fakulteta Dramskih Umetnosti u Beogradu, gde je počeo da predaje 1999. godine.

Bio je scenarista, koscenarista i saradnik na scenariju za 12 dugometražnih igranih filmova i dva dugometražna dokumentarna filma. Sam je potpisao dva filma po sopstvenim scenarijima – „Sivi kamion crvene boje“ i „Žena sa slomljenim nosem“.

Film „Sivi kamion crvene boje“ iz 2004. dobio je 11 međunarodnih nagrada na 40 festivala i 13 priznanja na domaćim festivalima.

Bio je koscenarista filma „Klopka“ Srdana Golubovića 2007, prvog srpskog filma koji je ušao u uži izbor za nagradu Oskar, i prvog srpskog scenarija čija su prava za rimejk otkupljena u Holivudu.

Radio je i kao saradnik za međunarodne odnose ispred Jugoslovenske kinoteke.

Dugo je bolovao od raka jetre, a potom i metastaza i u više navrata prikupljana su novčana sredstva za Koljevićevo lečenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari