In Memoriam: Borivoje Jovanović (1938 -2021) 1Foto: Pixabay/Sakurayim

Jedan od najznačajnijih srpskih  i jugoslovenskih arhitekata druge polovine dvadesetog veka, Borivoje Jovanović preminuo je juče od posledica virusa korona. 

Rođen je 1938, godine.  Osnovnu i srednju školu, kao i Arhitektonski fakultet završio je u Beogradu. Diplomirao je 1964. godine u ateljeu profesora Milana Zlokovića.

Po završetku studija zapošljava se u projektnoj organizaciji „ Centroprojekt “.

Među njegove najznačajnije projekte ubrajaju se Centralna banka Ruske federacije u Moskvi, hotel “Selters”u Mladenovcu, stambeno naselje „Bežaniska kosa“ u Beogradu, granični prelaz Horgoš, Poliklinika u Nišu i hiruški blok vojne bolnice u Ljubljani.

Jovanović je za svoj rad dobio brojne značajna priznanja među kojima je izdvajaju Oktobarska nagrada grada Beograda 1970.  za realizaciju stambenog naselja „Julino brdo“ koji su u timu uz Borivoja Jovanovića osmislili arhitekti Predrag Cagić i Milan Lojanica, Priznanje Prezidijuma Narodnog Saveta Varšave 1972. za doprinos razvoju misli u oblasti formiranja gradskih naselja, Oktobarska nagrada Beograda 1982. godine za realizaciju Trga Matšala Tita u Valjevu, Savezna nagrada lista Borba za najbolje ostvarenje arhitekata Jugoslavije u 1983. godini,  za delo rekonstrukcije gradskog tkiva Kikinde, a Veliku nagradu Saveza arhitekata Srbije za životno delo dobio je 2001. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari