Vranje: Dramaturškinja Aleksandra Jovanović ponos je tog grada, njena knjiga za decu je u katalogu "White Ravens 2021" 1Dramaturškinja Aleksandra Jovanović

Autorka prvenca – romana za decu „Crna ptica“ uvrštena je u međunarodni katalog „White Ravens 2021“ Minhenske biblioteke za decu i mlade.

Jednostavna i vrlo precizna, kada su u pitanju svi dramaturški zahvati sa kojima se suočava u svom poslu, u Vranju, ali mnogo više u prestonici. To je Aleksandra Jovanović (25), Vranjanka, koja je diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Nakon što je završila master studije sada je na onim doktorskim.

-U mom rodnom gradu, Vranju, kada ljudima kažem šta radim oni reaguju: “Dramaturškinja, ah, ti mora da puno dramiš“ – priča nam Aleksandra, dok sedimo u klubu pozorišta „Bora Stanković“, čiji je vredan redovni saradnik.

Priznaje da je pomalo razočarava to što njeni sugrađani „pogotovu iz mlađe generacije manje čitaju“. Za roman prvenac, „Crna ptica“ koji je bio ujedno i njen diplomski rad na FDU, Aleksandra je dobila prestižnu nagradu „Politikinog zabavnika“ za 2020. Godinu.

Roman je objavila izdavačka kuća Kreativni centar iz Beograda.

-Vrlo brzo je roman izašao iz štampe, nakon nekoliko meseci, koliko sam radila sa urednicima iz ove kuće. Namera je da od toga napravimo film za decu, a s obzirom na celokupnu dramaturgiju u štivu za to će biti potrebno ne malo para. No, nikad se ne zna, jer kod nas produkcija dečjih filmova se tek razvija, a za realizaciju ovog, po mom romanu, budžet ne bi bio mali – iskrena je naša sagovornica.

Kao dramaturškinja radila je sa ansamblom vranjskog pozorišta na više predstava, dve posledje su „Žorž Danden“ i „Okamenjeno more“.

Jednostavno i bez autoritarnosti komunicira sa ljudima oko sebe, sasvim sigurna da je ono što radi najbolje.

Vranjsko pozorište, koje je od 1997.godine ponovo u statusu profesionalnog, nikada u svojoj istoriji nije imalo za konkretnog saradnika profesionalnog dramaturga.

Voleli bi da ova skromna i po svemu jednostavna devojka bude njihov stalni član, što je, ipak, priča koja u ovom trenutku za Aleksandru „nije aktuelna“.

Glumac i umetnički rukovodilac vranjskog teatra Bojan Jovanović, na pitanje novinara Danasa, o „liku i delu“ Jovanovićeve, kao iz topa odgovara:

-Ona predstavlja budućnost srpskog dramskog stvaralaštva. Otkrivam čitaocima Danasa da će njen roman „Crna ptica“ imati svoju premijeru baš u našem pozorištu. Nenametljiva, a puna znanja i izgrađene pozorišne etike, ona je dragoceni saradnik . Njeno prisustvo ovde među nama je dragoceno jer utiče vrlo snažno na podizanje kvaliteta naše produkcije, čemu težimo, i od velike je pomoći svima nama – navodi naš sagovornik.

Aleksandra Jovanović je za svoju pesničku zbirku „Jagma“ dobila pesničku Nagradu „Mladi Dis“. Vranjanci koji je znaju uvek se raduju kada iz prestonice stigne u svoj rodni grad i sa ne malom profesionalnom pažnjom uđe u zgradu pozorišta.

Mnogi su otišli zauvek, a jako je važno da se ljudi poput ove vedre, jednostavne i šarmatne Vranjanke vraćaju, znajući da „imaju šta da ponude“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari