Inicijativa Nišvila da Niš postane Evropska prestonica kulture 1

Internacionalni džez festival Nišvil uputio je predlog Skupštini Grada Niša da na prvoj narednoj sednici donese odluku o kandidaturi Grada Niša za Evropsku prestonicu kulture 2025. godine.

– Prethodne inicijative Nišvila da se grad Niš kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, koje su podnete i 2011. i 2014. godine, nisu naišle na razumevanje tadašnjih gradskih vlasti. U međuvremenu, a zahvaljujući pre svega znanju i upornosti stručnog tima Exit festivala, grad Novi Sad je pobedio u trci za Evropsku prestonicu kulture za 2021. Naša je procena da je sledeći termin koji je pogodan za kandidaturu Niša kao Evropske prestonice kulture ispred Srbije upravo 2025. godina, kada se nadamo da će Srbija i Niš u potpunosti ispunjavati uslove kandidature, rekao je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Blagojević je ocenio da je “dobro osmišljenim projektom” moguće dobiti status Evropske prestonice kulture”, a i uvećati gradski budžet za kulturu za 100 miliona eura, što bi preporodilo kulturnu infrastrukturu grada, odnosno unapredilo postojeći muzej, kao i omogućilo izgadnju novog pozorišta, koncertnih dvorana, galerija. Ovakav status bi takođe obogatio kulturnu ponudu Niša umetničkim doživljajima tokom svih 365 dana, kao i Pirota, Leskovca, Vranja i Kruševca, koji bi bili parneri na projektu. Nišvil je prilikom pokretanja prethodnih incijativa ove vrste dobio načelnu saglasnost za učešće tih gradova u ovakvom projektu od njihovih gradonačelnika, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari