Instalacija SUBAsoba na Kontaktu: Muzika koju je stvarao bila je ispred svog vremena 1Foto: Fondacija Mitar Subotić Suba

Interaktivna instalacija SUBAsoba predstaviće Beograđanima stvaralaštvo Mitra Subotića Sube, muzičara, kompozitora i producenta u neobičnom izložbenom prostoru galeriji Kula.

Instalacija je 2022. izazvala veliko interesovanje u Novom Sadu, a ove godine je prateći program Kontakt muzičke konferencije, showcase-a i festivala, koji počinje 21. i traje do 25. marta.

„Kao producent i kompozitor Suba je uneo novi zvuk u savremenu muziku tadašnje Jugoslavije, kao i u muziku Brazila. Svojim stvaralaštvom ostavio je ogroman trag u obe zemlje, a put ka svetskoj slavi tragično je prekinut 1999. godine u Sao Paolu. Muzika koju je Suba stvarao bila je ispred svog vremena, tako da ona danas, nakon više od tri decenije, potpuno korespondira sa aktuelnim muzičkim pravcima“, ukazano je u saopštenju.

Sarađivao je sa najvažnijim autorima jugoslovenske muzike poput Milana Mladenovića i mnogim brazilskim muzičarima među kojima je i Bebel Gilberto.

Instalaciju čini prožimanje različitih formata u prostoru Kule u Cetinjskoj 15, uz prateći muzički program koji će se tokom trajanja izložbe organizovati u Anti Shop Elektropioniru, na istoj adresi.

„Očekuje nas izložba, zvučna instalacija, razgovori, predstavljanje novih izdanja, predavanja, projekcije video radova, džem sešni, nastupi DJ Brke i Vladimira Ivkovića… „, najavljeno je u saopštenju.

U okviru izložbe biće:

  • postavljena zvučna instalacija Dreambird – (autori Mitar Subotić Suba i Goran Vejvoda);
  • predstavljen novi dupli vinil Dreambird i novi CD SUBA:NOVI SAD;
  • o Subi će govoriti njegovi bliski saradnici, muzičari i muzički kritičari sa ovih prostora i iz sveta. Predavanja o Subinoj muzici održaće muzikolog Milan Milojković i izdavač i kurator Vladimir Ivković.

Izložba koju čine fotografije, dokumenti, muzički instrumenti i drugi artefakti iz Subinog života nastala je u produkciji Fondacije Mitar Subotić Suba. Urednice programa su Vera Kopicl i Branka Parlić, kustoskinja izložbe je Bosiljka Zirojević Lečić, a producenti su Igor Lečić i Ivan Fece.

Da podsetimo, Kontakt konferencija, showcase i festival održaće se sedmi put u Beogradu, u organizaciji producentske kuće „Kontakt konferencija“, promoterske kuće Odličan Hrčak i Centra beogradskih festivala – CEBEF, pod pokroviteljstvom grada Beograda.

#Kontakt23 će ponovo u martu Beograd učiniti centrom susreta profesionalaca iz sfere muzičkog biznisa. Novo izdanje Kontakta obeležiće koncerti, izložbe, tribine, paneli, kreativne radionice i javne diskusije koje imaju za cilj da dodatno unaprede rad svih sektora koji čine kreativne industrije i industriju zabave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari