Institucije kulture sa publikom u fokusu 1

Tokom 2017. Fondacija Novi Sad 2021 program je posvetila institucijama kulture, kao primarnim nosiocima kulturno-umetničkih sadržaja, i konkretno, u ovoj fazi realizacije programa, pored finansijske podrške, omogućene iz budžeta Republike Srbije, AP Vojvodine i Grada Novog Sada…

… program je imao i edukativnu komponentu kroz seriju konferencija, seminara, prezentacija i konsultacija usmerenih na unapređenju kompetencija zaposlenih, usavršavanje postojećih i stvaranje novih praksi u razvoju publike.

U okviru programa Publika u fokusu, uz podršku Fondacije Novi Sad 2021, u decembru ove godine, realizovano je više događaja u saradnji sa institucijama kulture.

Konferencija Open Museum u organizaciji Galerije Matice srpske, okupila je predavače i stručnjake iz oblasti muzejskog rada s osobama s invaliditetom i stručnjake iz oblasti savremenih tehnologija koji sarađuju s muzejima u zemlji i inostranstvu, koji su predstavili svoje programe i iskustva u radu. Ugostili smo stručnjake Umetničko-istorijskog muzeja iz Beča, Tiflološkog muzeja iz Zagreba, organizacije Per.Art iz Novog Sada i Muzeja savremene umjetnosti iz Banjaluke sa izložbom Prostor, oblik, dodir – specijalizovanom za slepe i slabovide osobe. Prezentovana je i nova aplikacija Galerije Matice srpske s elementima proširene stvarnosti Doživi umetnost, realizovana sredstvima Uneskoa.

Cilj konferencije bio je da se ideje, rezultati i mogući problemi predstave širem muzejskom auditorijumu u cilju unapređenja rada srpskih muzeja u otvaranju ka različitoj publici i novim tehnologijama.

Muzej i edukacija

Stručni skup u organizaciji Muzejskog društva Srbije, Sekcije muzejskih pedagoga i Fondacije Point, održan 18. ovog meseca u Muzeju Vojvodine, okupio je muzejske pedagoge, prosvetne i kulturne radnike, u nastojanju da se razmene iskustva, prakse i ideje za unapređenje međuresorne saradnje obrazovnih ustanova i muzeja u Srbiji.

Pored toga što je namera bila da se ovim skupom ukaže na važnost međuresorne saradnje u uključivanju dece u kulturni život – negovanje potreba i stvaranje kulturnih navika, te time i razvoj publike – ključna razmatranja obuhvatila su i višeslojne dimenzije mogućih uticaja muzeja na odrastanje, razvoj i obrazovanje dece u savremenom dobu. Prezentovani su saradnički modeli koji postoje u Hrvatskoj i Sloveniji, kao i primeri, problemi i prepreke na koje nailazimo u Srbiji – iz perspektive muzejskih radnika, ali i iz ugla predstavnika škola.

Izgradnja publike

U prostorijama Istorijskog arhiva Novog Sada protekla dva dana održana je radionica na temu razvoja publike, kao završni deo programa u ovoj godini sa ciljem razvoja projekata sa kojima će institucije konkurisati za sredstva kod Fondacije. Učestvovalo je više od 50 predstavnika institucija kulture čiji su osnivači grad, pokrajina ili republika, a sedište im je na teritoriji Novog Sada. Uvodno predavanje na temu Razvoj publike iz perspektive Evropskih prestonica kulture održao je Kristijan Potiron, menadžer u kulturi i savetnik Fondacije Novi Sad 2021. Prisutni su mogli da čuju nešto više o problemima sa kojima su se susretale druge prestonice kulture, primere dobre prakse, i osnovne principe i modele izgradnje publike. Dvodnevni trening vodili su Goran Tomka, istraživač i predavač na Unesko Katedri za kulturnu politiku i menadžment, Univerziteta umetnosti u Beogradu, i Višnja Kisić, dr nauka muzeologije i upravljanja kulturnim nasleđem, generalna sekretarka Evropa Nostre za Srbiju i predavač pri Unesko Katedri za kulturnu politiku i menadžment.

Prisutni su čuli primere projekata: koji doprinose boljem razumevanju načina i oblika učešća publike u ustanovama kulture, kao i prepreka koje utiču na slabiju posećenost kulturnih sadržaja; u čijoj konceptualizaciji i realizaciji aktivno učešće ima publika; u okviru kojih se podstiče interkulturalni dijalog i razvoj interkulturalnih kompetencija građana i građanki; koji unapređuju pedagoške, edukativne i animacione programe u ustanovama kulture; u okviru kojih se postojeći sadržaji promišljaju i oblikuju iz ugla određenih društvenih grupa. Uz osvrt na istoriju razvoja publike istaknuta su savremena kretanja i kulturna participacija danas: trendovi, prepreke i izazovi. Učesnici su najviše radili na razvoju projektnih ideja za konkurs, kako bi u startu eliminisali što više nedoumica.

Kriterijumi konkursa podrazumevaju da projekat treba da bude usklađen sa osnovnim principima i ciljevima Strategije kulturnog razvoja Novog Sada i Aplikacione knjige projekta EPK sa akcentom na razvoj publike. Procenjivaće se u kojoj meri je usklađen sa ciljevima i smernicama konkursa i koliko su planirani rezultati ostvarivi, jasni i precizni. Aktivnosti projekta treba da budu jasno predstavljene, koherentne i usklađene sa ciljevima a podnosilac prijave da pokazuje razumevanje potreba i izazova sa kojima se sreće posmatrana publika. Važno je i to u kojoj meri je publika uključena u razvoj, evaluaciju i realizaciju projekta, te koliko je projekat inovativan u smislu uključivanja nepoznate publike i pravljenja iskoraka iz uobičajenih načina rada. Neophodno je pokazati da je projekat održiv i koliko je razvijena partnerska mreža, tj. da li podnosilac prijave sarađuje sa više ustanova kulture i partnera drugog tipa i iz drugih oblasti. Ocenjivaće se i u kojoj meri je razrađen planirani budžet projekta, i usklađen sa planom aktivnosti.

Umrežavanje ustanova kulture

Pored edukativnog karaktera, radionica je imala ogroman značaj za umrežavanje ustanova kulture – razmene iskustava i ideja, i modela za prevazilaženje teškoća i problema. Doprinos unapređenju saradnje između ustanova kulture sa udruženjima građana, medijima, obrazovnim sektorom i građanima, radi podsticanja kvaliteta i pristupačnosti programa za različite društvene grupacije, predstavlja nemerljiv rezultat i legat ovog poduhvata.

Inicijativa Fondacije Novi Sad 2021 da usmeri svoje kapacitete ka izgradnji publike Novog Sada u cilju rešavanja problema koje prepoznaje i šira i stručna javnost kada je reč o kulturi, zaista je odlična i nadamo se da će ovo zaista biti samo prvi korak koji će preduzeti u tom smislu. Očekujemo da obezbeđivanje različitih oblika formalnog i neformalnog obrazovanja radi podizanja kapaciteta kulturnih operatera, nevladinog sektora, i svih koji stvaraju kulturno-umetničku produkciju, bude jedan od primarnih zadataka Fondacije Novi Sad 2021 evropska prestonica kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari