Interaktivna multimedijala instalacija DAH Teatra „Ti moraš biti zenitista!“ 1Foto: Đorđe Tomić

DAH Teatar ponovo otvara interaktivnu multimedijalnu instalaciju „Ti moraš biti zenitista!“, a instalacija će biti otvorena tri dana 17, 18. i 19. maja od 16 do 22 sata u galeriji N.EON.

“Ova instalacija/izložba je zamišljena za različite galerijske i muzejske prostore i promišlja nasleđe autentičnog avangardnog umetničkog pokreta sa naših prostora – zenitizma. Ovaj avangardni pokret je nastao dvadesetih godina dvadesetog veka. Ukazuje na važnost kontinuiteta u umetničkoj tradiciji jedne zemlje i istražuje kakvi su danas, tačno sto godina od pokretanja časopisa „Zenit”, odjeci zenitističkih ideja kako u savremenoj umetnosti tako i u savremenom društvu“, ukazano je povodom izložbe.

Iz DAH Teatra podsećaju, da su ideje zenitizma antiratne ideje, verovanje u mogućnost stvaranja novog, pravednijeg društva i odnosa, i da su one i posle sto godina važne i potrebne, naročito u savremenom trenutku, kada se izgubila vera u mogućnost stvaranja boljeg sveta.

Interaktivna multimedijala instalacija DAH Teatra „Ti moraš biti zenitista!“ 2
Foto: Đorđe Tomić

„Zenitizam nas poziva da se inspirisani zanosom umetnika tog doba, ponovo okrenemo velikim vrednostima u čijem centru je – čovek“, ukazuju oni i objašnjavaju da se izložbene instalacija sastoji iz tri celine, koje predstavljaju originalne radove umetnica/ka koji se bave savremenim umetničkim odgovorom na ideje zenitizma.

Koncept ove multimedijalne interaktivne instalacije su osmislile i kreirale osnivačice DAH Teatra Jadranka Andjelić i Dijana Milošević čije je premijereno izvođenje/otvaranje bilo u februaru ove godine na međunarodnom festivalu DAH Teatra „Umetnost i ljudska prava” u Beogradu.

Program izložbe:

Prvo veče izložbe, 17. maja sa početkom u 20 časova, publiku očekuje nastup četiri performera, koji će dodatno dočarati atmosferu zenitističkog pokreta i nagnati na razmišljanje da li je ovaj pokret i dalje aktuelan, prisutan, i na kraju da li su zenitisti i dalje među nama.

„Autorka video/audio radova i instalacije prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović će nam se pridružiti 18. maja, dok će 19. maja sa nama biti naš poznati i vrlo cenjeni dizajner, vizuelni umetnik, pisac i profesor Slavimir Stojanović Futro, koji je dizajnirao plakat za predstavu DAH Teatra Zenit- Istorija jednog zanosa, iz 1994. godine“, najavili su iz DAH Teatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari