Internacionalni filmski dan u mts Dvorani: Revija filmova nominovanih za Oskar 1Foto imdb

Povodom obeležavanja Internacionalnog filmskoga dana, 11. februara, u mts Dvorani će biti održana Revija filmova nominovanih za Oskar, najpopularniju nagradu u svetu.

Program će se odvijati tokom celog dana, a publika će imati priliku da u nizu pogleda sedam vrhunskih filmskih ostvarenja, koja su u raznim kategorijama u trci za nagradu koju dodeljuje Američka akademija filmske umetnosti.

Reč je o naslovima „Crni panter: Vakanda zauvek“, epskom naučno-fantastičnom spektaklu „Avatar: Put vode“, dramama „Blisko“ i „Posle sunca“, crnoj komediji „Duhovi ostrva“, avanturističkoj komediji „Sve u isto vreme“, a najmlađu publiku očekuje animacija „Pocrvenela panda“.

 

Internacionalni filmski dan u mts Dvorani: Revija filmova nominovanih za Oskar 2
Foto promo /mts Dvorana

U veliku trku za Oskar 2023. hit komedija „Sve u isto vreme“ reditelja Dena Kvana i Denijela Čejnerta ušla je sa 11 nominacija u najvažnijim kategirijama (za najbolji film, najbolju režiju, originalni scenario, najbolju glumicu, originalnu muzičku numeru, montažu, za najbolju mušku i žensku sporednu, kostim i dizajn), a nagrađivana crna komedija „Duhovi ostrva“ Martina Mekdone sa devet nominacija.

Ovo ostvarenje upravo je trijumfovalo na ovogodišnjoj dodeli Zlatnog globusa, u kategorijama za najbolji mjuzikl/ komediju, najbolji scenario i najbolju mušku ulogu (Kolin Farel), a mi smo premijerno imali priliku da ga vidimo na otvaranju 28. Festivala autorskog filma.

„Crni panter: Vakanda zauvek“ ima pet nominacija za Oskar (za žensku sporednu uogu, za dostignuće u vizuelnim efektima, za muzičku kompoziciju, makeup, i za kostim /dizajn), a „Avatar: put vode“ četiri.

Ovaj epski naučno- fantastični avanturistički spektakl reditelja Džejmsa Kamerona oborio je sve rekorde gledanosti u Srbiji od početka prikazivanja, a za Oskar je nominovan u kategorijama za najbolji film, dostignuće u vizuelnim efektima, za scenografiju i za najbolji zvuk.

Drama „Blisko“ Lukasa Donta (nagrađena Specijalnom nagradom u Kanu), takmiči se za Oskar u kategoriji za najbolji strani film, a drama „Posle sunca“ Šarlote Vels (takođe prikazana u glavnom programu Kanskog festivala), „zaradila“ je nominaciju za najboljeg glumca. Oba ostvarenja naša publika premijerno je gledala na prošlogodišnjem Festivalu autorskog filma.

Diznijeva i Piksarova animacija „Pocrvenela panda“, priča o odrastanju u režiji Domi Ši, osvojila je nominaciju za najbolji animirani film.

Distributer ovih ostvarenja je MegaCom Film, a cena karata za svaku projekciju je 500 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari