Iranski Reditelj Džafar Panahi: Teheran na nezavisne reditelje gleda kao na kriminalce 1Foto: EPA/SOEREN STACHE

Reditelj Džafar Panahi (Jafar), osuđen na šest godina zatvora u Iranu, optužuje vlasti svoje zemlje da gledaju na nezavisne reditelje „kao na kriminalce“ u pismu upućenom Festivalu u Veneciji gde je njegov film u konkurenciji za Zlatnog lava.

„Mi stvaramo dela koja nisu porudžbine, zato nas oni na vlasti vide kao kriminalce“, rekao je reditelj u pismu napisanom zajedno sa kolegom Mohamadom Rasufom čiju kopiju je dobio Frans pres od organizatora festivala.

Disident i umetnik Panahi, jedan od najnagrađivanijih iranskih reditelja, uhapšen je zatim osuđen 2010. na šest godina zatovora i 20 godina zabrane režiranja filmova ili pisanja scenarija, putovanja ili čak govora u medijima. On je ipak nastavio da živi i radi u Iranu.

On je osuđen zbog „širenja propagande“ protiv režima pošto je podržao protestni pokret 2009. protiv ponovnog izbora ultrakonzervativnog Mahmuda Ahmadinedžada za predsednika zemlje.

Uhapšen je 11. jula kada je stigao u tužilaštvo u Teheranu da prati slučaj Mohamada Rasulofa, zatvorenog od 8. jula sa kolegom Mostafom Aleahmadom.

„Istorija iranskog filma govori o konstantnom i aktivnom prisustvu nezavisnih reditelja koji su se borili protiv cenzure i za garantovanje preživljavanja te umetnosti. Među njima nekima je zabranjeno da snimaju filmove, drugi su bili primorani na egzil ili svedeni na izolaciju“, navela su dvojica reditelja u pismu.

„Mi smo reditelji, nezavisni reditelji“, zaključuju oni.

Panahijev film „Medvedi ne postoje“ ove godine je u konkurenciji u Veneciji. On je dobio Zlatnog lava 2000. za film „Krug“ i nagradu za scenario u Kanu 2018. godine za „Tri lica“ tri godine posle dobijanja Zlatnog medveda u Berlinu za film „Taksi Teheran“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari