Iranski rediteljMohammad Rasoulof, foto: Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Iranski reditelj Mohamed Rasulof je osuđen na osam godina zatvora, bičevanje, novčanu kaznu i oduzimanje imovine, potvrdio je njegov advokat.

Advokat za ljudska prava Babak Paknia je objavio na mreži „X“ da je presuda potvrđena na žalbenom sudu i da je slučaj sada poslat na sprovođenje, piše „Gardijan“.

Paknia je naveo da su glavni razlozi za kaznu Rasulofove javne izjave, kao i njegovo dalje angažovanje u snimanju filmova i dokumentaraca koje je sud opisao kao „primere saučesništva sa namerom da se počini zločin protiv sigurnosti zemlje“.
Rasulof (52), jedan je od vodećih reditelja Irana, čiji će najnoviji film, „The Seed Of The Sacred Fig“, imati premijeru na Kanskom filmskom festivalu sledeće nedelje. Otkako je objavljeno prošlog meseca da će film biti u Kanu u Glavnom takmičarskom programu, reditelj i festival su se našli pod velikim pritiskom iranskih vlasti da povuku film iz konkurencije.
Producenti filma su prijavili uznemiravanje od strane državne policije, prethodno je izveštavao Paknia na „X“, a glumci su bili pozvani na ispitivanje i zabranjeno im je napuštanje zemlje.
Paknia je potvrdio najnovije događaje, dodajući: „Optužen je za snimanje filma bez dobijanja dozvole od nadležnih vlasti, uz optužbe da glumice nisu pravilno nosile hidžab i da su snimane bez hidžaba. Svim ključnim učesnicima u filmu zabranjeno je da napuste zemlju i bili su predmet istrage od strane vladinih bezbednosnih snaga.“
Jučerašnja presuda je najstrožija kazna koja je do sada izrečena ovom reditelju. 2010. godine, Rasulof je osuđen na šest godina zatvora, kasnije je kazna smanjena na jednu godinu, nakon optužbe za snimanje bez odgovarajuće dozvole. 2017. godine, bilo mu je zabranjeno da napusti zemlju nakon što mu je pasoš oduzet po povratku u Iran.
Takođe je služio zatvorsku kaznu u Teheranu od jula 2022. do prošlog februara jer je na društvenim mrežama protestovao protiv represije nad učesnicima građanskih demonstracija u Iranu.
Tri filma Rasulofa osvajala su nagrade u selekciji „Izvestan pogled“ na Kanskom filmskom festivalu. U pitanju su ostvarenja „Goodbye“ (2011), „Rukopisi ne gore“ dve godine kasnije i „Čovek od integriteta“ iz 2017.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari