Istina, lepota, dobrota i sloboda 1

Kad mislim na tvoju talentovanu ličnost, prvo što mi padne na um je reč ISTINA.

Iz svake stranice koju stvoriš izbija tvoja umetnička iskrenost. Nikada ne izdaješ sebe, dopuštaš da tvoje nadahnute linije izranjaju direktno iz tvog duhovnog bogatstva, uvek crtaš kao ono što jesi, sjajan umetnik, koji nikad ne crta podaničke linije koje nastoje da budu ono što drugi žele da one budu… Ta tvoja ISTINA bila bi bolna da je ne prati LEPOTA… ISTINA i LEPOTA koje nudiš na svojim stranicama, ne bi mogle toliko da nas dirnu da ih ne prati DOBROTA. U onome što stvaraš nema zlobe, nema prezira, nema sadizma. Crtaš sa dobrotom mudrog deteta, učiš nas šta je to emocionalna elegancija koja nas podseća da je život lep, da ljubav postoji, da nije sve novac – slava – moć… I da bih završio ovaj portret, dodajem reč SLOBODA. Upoređujem te s lavom duge bele grive, moćnim, ali smirenim, jer niko nije uspeo da te primora da ilustruješ tekst koji ti se ne dopada – deo je iz teksta koji je za katalog retrospektivne izložbe Antitelo strip umetnika Zorana Janjetova napisao čuveni Alehandro Hodorovski po čijim scenarijima su nastali svetski poznati stripovi, između ostalih, Mladost Džona Difula, Tehnoočevi, Ogregod

Sa tim katalogom u rukama, u kojem su tekstovi i Momčila Rajina sa samo jednom rečenicom: „Zoran Janjetov je UMETNIK“, kao i tekstovima Ilije Bakića, Zorana Đukanovića i Vladimira Mitrovića, šetalo je među izloženim radovima u velikoj galeriji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine više od 400 ljudi koji su po najvećem pljusku stigli na otvaranje izložbe svog sugrađanina, strip umetnika Zorana Janjetova.

U subotu uveče, u Novom Sadu se nije desila samo provala oblaka, desila se i provala umetnosti, a po reakciji publike, bilo je toliko očigledno da, koliko je zemlji nakon ogromnih vrućina bila potrebna kiša, Novom Sadu je još više bio potreban jedan ovakav vrhunski kulturni događaj.

„Davno je rečeno da onaj ko ne može da nasmeje samog sebe, teško da će nasmejati i zabaviti druge. Zoranu to uspeva evo već punih 40 godina. Upravo to govori i o tome šta je suština njegovog rada. Dogovorili smo se da moj prilog za katalog bude bukvalno jedna rečenica koja govori o suštini njegovog rada i ja sam napisao da je Zoran Janjetov UMETNIK. Duboko sam uveren u to i želim vam da svi zajedno uživamo u majstorijama ovog čoveka“, rekao je Rajin proglašavajući i zvanično izložbu, koja će trajati do 25. avgusta, otvorenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari