Ivan Blagojević, predsednik Grupacije organizatora događaja i direktor Nišvila: Formirati Festivalski centar Srbije i uzeti sudbinu u svoje ruke 1Ivan Blagojević: Foto Dušan Mitić Car

Predsednik republičke Grupacije organizatora događaja Ivan Blagojević, inače direktor Nišvila, predložio je da se ubuduće u državnom budžetu izdvajaju sredstva za muzičke festivale, te formira Festivalski centar Srbije, koji bi ta sredstva raspodeljivao.

On je ovakvu inicijativu kandidovao za sutrašnju sednicu Grupacije organizatora događaja, koja je formirana pri Privrednoj komori Srbije, i pozvao predstavnike svih značajnijih muzičkih festivala da joj prisustvuju.

“Pozvali smo sve članice Grupacije da se izjasne o formiranju Festivalskog centra Srbije, koji bi objedinio sve muzičke festivale, a koji su najveći segment kreativne industrije i generišu značajna sredstva u budžet Srbije. Nakon formiranja ovog Centra, zatražićemo da nas buduća Vlada Srbije sagleda u projekciji predstojećeg državnog budžeta, i to sa približnim sredstvima koje je ove godine izdvojila za Filmski centar Srbije. Muzički festivali su skuplji od filmskih, a ove godine su inkasirali u budžet Srbije više od tri milijarde dinara, što je približan doprinos punjenju budžeta koji imaju snimljeni filmovi”, kaže za Danas Blagojević.

Prema njegovim rečima, Festivalski centar Srbije bi dobijena budžetska sredstva raspodeljivao muzičkim festivalima, kao što to već radi Filmski centar Srbije sa novcem koji dobija filmska industrija.

Ivan Blagojević, predsednik Grupacije organizatora događaja i direktor Nišvila: Formirati Festivalski centar Srbije i uzeti sudbinu u svoje ruke 2

Država je, inače, ove godine pomogla Filmski centar sa 1,85 milijardi dinara, a značajan benefit je i povraćaj 25 odsto sredstava koje strani producenti potroše u Srbiji na snimanje filmova.

Muzički festivali su dobili neuporedivo manje budžetskog novca, a nemaju sličnu vrstu benefita.

“Kroz formiranje Festivalskog centra festivali bi sami odlučivali o svojoj sudbini i imali mogućnost da već u januaru dobiju inicijalna sredstva za pripremu svojih izdanja, a ne da neke komisije, poput onih pri Ministarstvu turizma, o tome često odlučuju tek juna meseca, a sredstva stignu u drugoj polovini godine.

Pravovremena dodela sredstava omogućiće ne samo bolje planiranje i organizaciju festivala, te podizanje njihovog kvaliteta, već će značiti i više novca od turista i veće prihode za budžet Srbije”, kaže on.

Naš sagovornik precizira da bi se- ukoliko bude bilo razumevanja države za inicijativu, zajedno sa Vladom Srbije formirao upravni odbor Festivalskog centra Srbije, kao i nadležne komisije, te izabrao predsednik.

Odmah nakon pozicioniranja Festivalskog centra u državnom budžetu, u decembru ove godine, komisije Centra bi trebalo da urade kategorizaciju muzičkih festivala, prevashodno prema njihovom doprinosu u punjenju budžeta Srbije.

Komisije bi, takođe, po završetku svih festivala uradile evaluaciju njihovih pojedinačnih doprinosa državnom budžetu i sledeće godine eventualno menjale kategorizaciju, objašnjava on.

Prema njegovim rečima, Srbija ima stotinak muzičkih festivala.

Među njima je 20- tak značajnijih, odnosno onih koji imaju poznate učesnike i solidniji kvalitet, a privlače veći broj posetilaca i turista, i inkasiraju u budžet relevantna sredstva.

Potrebne su poreske olakšice

Blagojević kaže da su jedna od tačaka dnevnog reda na sutrašnjoj sednici Grupacije i poreske olakšice za muzičke festivale, a pre svega predlog da se ukine porez na dobit stranih bendova u Srbiji od 25 odsto, koji plaćaju organizatori.

“Takav porez ruši razvoj kulturnog turizma. U Rumuniji i Mađarskoj, recimo, takav porez na strane bendove je- nula”, kaže on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari