Izdanja Sterijinog pozorja na 30. „Danima Zorana Radmilovića“ 1Foto: Zaječarsko pozorište

Godinama unazad na zaječarskom pozorišnom festivalu, u okviru pratećeg programa, predstavljaju se izdanja Sterijinog pozorja. Na početku ovogodišnjeg festivala promovisana je knjiga Milovana Mlađenovića „Intertestualna pletisanka“ a sinoć su u pozorišnom foajeu predstavljeni knjiga „Pozorište kroz dečije uši“ Jovana Ljuštanovića i poslednja dva broja časopisa Scena.

-Ono što je zanimljivo za ova tri izdanja koje ćemo promovisati, jeste da na jedan određeni način zapravo predstavljaju omaž nekim ljudima koji su odigrali veliku ulogu u razvoju naše institucije, a koji nažalost više nisu sa nama – rekao je  direktor  Sterijinog pozorja dr Miroslav Radonjić.

Jovan Ljuštanović, je bio jedan  od značajnih saradnika i prijatelja Sterijinog pozorja koji je sa svojim različitim delatnostima bio uključen u pozorje i u festival, a knjiga „Pozorište kroz dečije uši“ koju je priredila Gorica Radmilović, predstavlja jedan deo njegovih delatnosti kojim se bavio i u njoj je objavljen izbor iz njegovih eseja, pozorišnih kritika i prikaza knjiga. 

Govoreći o časopisu Scena, Radonjić je podsetio da, kada je reč o pozorišnim časopisima,  Scena je  časopis koji najduže izlazi u kontinuitetu u Evropi. Sa novom redakcijom, unazad nekoliko godina, Scena izlazi redovno, četiri broja godišnje na srpskom i jedan broj na engleskom jeziku.

 -Mislim da je to zaista jedan podvig, a uspeli smo, pre svega, zahvaljujući toj redakciji i našim saradnicima koji redovno šalju svoje tekstove za naš časopis, jer vi znate da sudbina mnogih časopisa vezanih za umetnost i kulturu, književnih časopisa i ostalih je takva da oni vrlo retko izlaze – kazao je Radonjić, dodajući da su dva broja časopisa koja su predstavljena u Zaječaru posvećena ljudima koji su odigrali veliku ulogu u razvoju i Sterijinog pozorja i pozorišta uopšte. 

Prvi broj za 2021. godinu posvećen je Petru Marjanoviću koji je bio i urednik ovog časopisa, a prema najavi Radonjića  uskoro će na sajtu biti objavljen i jedno izdanje Scene iz devedesetih godina koje je uređivao Petar Marjanović, a koji je bio posvećen zabranjenim predstavama u Jugoslaviji. 

-Bila je velika pomama za tim časopisom i mi imamo samo jedan primerak u štampanoj formi i zato ga prebacujemo u PDF formu kako bi ga objavili. Uskoro ćemo izbaciti na sajt i jedan broj časopisa iz 2006. koji je bio posvećen Ljubiši Ristiću  – rekao je Radonjić navodeći da Scena sadrži stalne rubrike koje se bave svetskom savremenom dramaturgijom, obrazovanjem u visokim pozorišnim školama, scenskim dizajnom, novim knjigama vezanim za pozorište i pozorišnu umetnost. 

-Кada je reč o drugom broju časopisa za ovu godinu, on je na neki način omaž i podsećanje na legendarnog direktora Sterijinog pozorja, Miletu Radovanoviću, koji je verovatno odigrao ključnu ulogu da se Sterijino pozorje očuva onih devedesetih godina. Ovaj broj je interesantan jer se bavi i temom „100 godina zenitizma“, tu je i rubrika „Teorijska scena“  u kojoj se uglavnom u ovom broju bavimo Šekspirom, i intervju sa Milivojem Mlađenovićem. U časopisu se bavimo i drugim festivalima, jer imamo saradnju sa festivalima, od Ljubljane do Skoplja.Naravno uvek objavljujemo i nagrađeni tekst sa konkursa koji organizuje Sterijino pozorje, a onda kao koproducent postavlja sa pozorištima koja imaju interes da postave savremeni domaći dramski tekst. Mi ulazimo u te koprodukcije i besplatno ustupamo tekst i dajemo određenu sumu novca i na taj način promovišemo i afirmišemo savremenu domaću dramsku književnost na jedan konkretan način – rekao je dr Miroslav Radonjić.  

Poslednjih 12 godina „Scena“ se izdaje i u elektronskoj formi na sajtu Sterijinog pozorja u PDF formatu i kako se čulo na sinoćnjoj promociji ideja je da onlajn izdanje ubuduće bude i na ćirilici i na latinici, pošto je interesovanje za ovaj časopis veliko i van granica naše zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari