Izgubljeni film Živka Nikolića, nakon 30 godina izlazi pred publiku festivala u Herceg Novom 1foto: Youtube Screenshot

Na filmskom festivalu u Herceg Novom predstaviće se, postuhumno, poslednji film najvećeg crnogorskog reditelja Živka Nikolića „Čudni ljudi“, koji je pre trideset godina snimljen i od tad mu se gubi trag.

U pitanju je deseta epizoda serije „Oriđinali“, poslednjeg Nikolićevog rada, koja nikad nije emitovana, a koja je i tada snimana da bude samostalno delo, koje može da se prati mimo preostalih epizoda.

Kako napominje za RTCG Dragan Koprivica, scenarista filma „Čudni Ljudi“ sem glavnih junaka Niše, kog je tumačio Mima Karadžić, nema baš nikakvih drugih dodirnih tačaka sa serijom.

„U svom već oprobanom maniru, kao najveći crnogorski filmski reditelj svih vremena, Živko Nikolić je napravio jezersku ljubavnu sagu sa likom Niše u središtu zbivanja, uz nove likove koji se uklapaju u ljubavni mozaik, a siže je projektovan kroz sudbine grupe djevojaka, opijenih usamljenošću, ljubavlju i Nišinom pojavom, kao inicijalnim pokretačem daljih neobičnih zbivanja na jezeru tokom dugog toplog ljeta“, navodi Koprivica za RTCG uz dodatak da on jeste pisao scenario, ali i da je Živko dosta tog izmenio i dodao, trudeći se da snimi neobičnu ljubavnu storiju u više pravaca, uz prepoznatljiva traganja za arhetipskim slikama našeg mentaliteta, likova, jezerskog krajolika i samog podneblja.

On još i napominje da je ovaj nasnimljeni materijal na Beta-kasetama, dugo i beznadno ležao u arhivi TV Crne Gore. Tokom više godina, uz njegove uzaludne apele i obraćanja, mnogo puta je dolazio kod nekih generalnih direktora uz večitu molbu da se pristupi finalizaciji postojećeg materijala.

„Oni su uglavnom imali rezervisan stav da je bolje ne talasati, ne ugrožavati svoju fotelju nekim kontroverznim Živkovim ostvarenjem, a kasete nek čekaju nekog novog direktora, i Godoa, zajedno. Naravno, neke ostrašćene generalne nijesam imao mogućnosti ni da pitam oko svega i zbog moje političke prepoznatljivosti kao opozicionara u godinama iza nas. Pritom su neki ‘stručnjaci’, koliko god to danas zvučalo bizarno i tragikomično, Živku Nikoliću pripisivali ‘mržnju’ prema Crnoj Gori, povodom čega se i meni u čudu žalio, uz gorke osmijehe. Uglavnom, suvišni čuvari i spasioci države napravili su dosta štete finalizaciji postojeće filmske građe“, navodi Koprivica.

Kao ljude koji su imali spasonosnu ulogu u finalizaciji ove filmske građe navodi generalnog direktora RTCG Boris Raonić koji je dozvolio da se trake pronađu, i reditelja Senada Šahmanovića koji je uspeo da finalizuje čitav postupak, uz njegovu dokumentarističko-filmsku viziju projekta, kako se to i inače radi kad je reč o nedovršenim ostvarenjima filmskih velikana.

Pored Mime Karadžić uloge u filmu „Čudni Ljudi“ tumačiće i Dijana Marojević, Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Jelena Mila Ivanišević, Bojana Kovačević i Marina Bukvički. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival, koji će se po 36. put održaće se od 22. do 28. avgusta na Kanli kuli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari