„A istovremeno“Foto: Zoe Miloš artwork

Izložba „A istovremeno“ riječkog umetnika Zoe Miloša otvara se u ponedeljak 22. od 19 časova u Galeriji Kvaka 22.

Izložba je otvorena do 29. januara, ponedeljkom i petkom od 17 do 21 sat i na zakazivanje putem mejla ili Instagram stranice Galerija Kvaka 22.

„Radovi izloženi na izložbi „A istovremeno“ riječkog umjetnika Zoe Miloša svoj život započinju vrlo slobodno. Bijeli papir je izložen potezima pastela, otiscima akrilnih i uljenih boja, kolažnim i dekolažnim elementima, flekama spreja u boji, sitno ispisanim slovima i tko zna čime još. No, kad je djelo “gotovo”, biva podvrgnuto strogo definiranom tehnološkom procesu: skeniranjem, pa otiskivanjem u crno-bijeloj verziji, pa ponovnim skeniranjem i izvrtanjem u negativ stvara se vjerni vizualni antipod izvorniku. Što je bilo svijetlo, sad je tamno, gdje je bilo boje sad je nema, bijelo postaje crno. Ta nova, strojno izrađena grafika tehnički je kopija prvotnoga ručnog rada, ali mu je i autorski nastavak, a istovremeno i potpuna suprotnost. Naposljetku, Miloš novi negativ otiskuje na onaj pozitiv s početka, čime se čitav format zapunjava što prvotnim slikarskim šarenilom, što kasnijim mašinskim grafizmima. Na konačnom vizualu te dvije slike zauzimaju isti prostor, ali se ne preklapaju, a sitni pomaci nastali tijekom kopiranja i pretiskivanja ostavljaju među njima jedva zapazive bijele linije. Original kao da bježi od svoje kopije, kopija kao da se srami originala. Walter Benjamin bio bi sretan,“ napisao je Dario Dević povodom izložbe.

O umetniku:

Zoe Miloš rođen je u Rijeci 1994. godine, gdje je 2017. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci završio dodiplomski (BA) studij kiparstva. Tijekom studija ispituje mogućnosti ispreplitanja medija tiska, fotografije, slikarstva i kiparstva radi tehničke i interdisciplinarne nadopune primarnog mu medija slikarstva. Do sada je svoje radove izlagao u sklopu samostalnih izložbi u Rijeci, Ljubljani, Beogradu, Fažani, Puli, ali i na brojnim skupnim izložbama (Zagreb, Beč, Ljubljana, Novi Sad, Beograd, Rijeka). Radovi mu se nalaze u privatnim i muzejskim zbirkama, a dobitnik je i nagrade „Crno drvo Laube“ 2023. za najboljeg samostalnog izlagača. Živi i radi na relaciji Pula – Rijeka – Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari