Izložba "Crkve brvnare Eparhije timočke” likovnog umetnika fotografije Stanka Кostića u Zaječaru 1Foto: Istorijski arhiv u Negotinu

Istorijski arhiv u Negotinu je u saradnji sa Istorijskim arhivom “Timočka krajina” u Zaječaru organizovao izložbu umetničke fotografije „Crkve brvnare Eparhije timočke – zapisi u drvetu i kamenu“ autora Stanka Kostića. Izložba u Galeriji i Istorijskog arhiva u Zaječaru biće otvorena za posetioce u naredne tri nedelje.

Stanko Kostić, likovni umetnik fotografije, duže od dve decenije objektivom fotoaparata beleži narodne običaje, folklornu tradiciju, narodno graditeljstvo i stare zanate, a njegova posvećenost crkvenoj umetnosti izrodila je dragocene dokumentarne fotografije živopisa, ikonopisa i arhitekture mnogih manastira i hramova Srpske pravoslavne crkve.

Izložbom „Crkve brvnare Eparhije timočke – zapisi u drvetu i kamenu“ javnosti se fotografijama predstavljaju crkve brvnare u Brestovcu, Trnjanu Popovici u Eparhiji Timočkoj, jedinstvene bogomolje na ovim prostorima.

Podignute su krajem 18. i tokom 19. veka, građene su mahom od drveta i kamena i bile sakrivene od glavnih puteva i turskih očiju.

Ovu izložbu zajednički su organizovali Istorijski arhiv u Negotinu I Istorijski arhiv “Timočke krajine” u Zaječaru u čijoj galeriji je postavljena.

Izložbu je otvorio je episkop timočki Ilarion, a na otvaranju su govorili Velibor Todorov, direktor arhiva „Timočka krajina“ iz Zaječara, Nenad Vojinović, direktor Arhiva u Negotinu, dr Tihomir Obradović i autor, Stanko Кostić.

Izložba „Crkve brvnare Eparhije timočke – zapisi u drvetu i kamenu“ biće otvorena za posetioce u naredne tri nedelje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari