Izložba crteža i objekata Andreja Čikala u Haosu 1

Nova godina u Galeriji Haos počinje sa izložbom crteža i objekata umetnika iz Trstenika Andreja Čikala. Vajar po obrazovanju, iznosi na svetlo dana svoje poslednje cikluse koji se odnose na suštinske čovekove zapitanosti kada je o umetnosti i čovekovoj interakciji reč.

“Uveren sam da je umetnik prorok savremenog doba: kreator stvarnosti, uništitelj iluzija i promoter istine”, kaže Andrej Čikala.

„Andrej Čikala svojom umetnošću decenijama postojano ukazuje na one teme koje se nameću u njegovom umu i umetničkom biću kao važne. Poslednjim stvaralačkim ciklusom pod nazivom Emotional reneisansse skreće pažnju na srž ljudskog postojanja – a to su emocije. Kroz prožimanje poezije i vizuelnog izraza, pred nama su refleksije umetničkih i životnih uverenja iskazane kroz sliku, crtež, skulpturu, poeziju. Kako i sam umetnik naglašava, ovaj ciklus je odraz njegovih ličnih unutrašnjih konflikata, ali i zaveta. Kroz umetnost koju nam prezentuje ne opominje posmatrača na surov način, kakav često jezik savremene umetnosti ume da bude, već na jedan poetično moralizatorski način ukazuje na večne borbe za čistu ljubav, slobodu i život“ – kaže u svom tekstu za ovu postavku istoričarka umetnosti Ivana Arađan i dodaje:

„Pred publikom u Galeriji Haos nalaze se umetnička dela slojevite i kompleksne sadržine. Umetnik kao mislilac i kritičar trenutka postaje i vrhunski poeta koji slavi život. Umetnička dela iskazana su kroz kombinovane tehnike, spoj likovnog i pisanog. Ta slojevitost u stvaralaštvu ukazuje na jedan zreo i zaokružen umetnički izraz koji u svojoj suštini prikazuje ono najživotnije čega se čovek svakodnevno odriče.“

Ivana Arađan će sutra u 20 sati i otvoriti izložbu koja će trajati do 18. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari