Izložba „Doba obnove“ u užičkom Reflektoru 1Foto: Promo

Godišnja izložba pod nazivom „Doba obnove“, na kojoj izlažu članovi Udruženja vizuelnih umetnika Užica (UVUU), biće otvorena u užičkoj galeriji Reflektor, u petak, 14.maja, u 19 časova.

Izložba se može pogledati do 5.juna, uz prethodno zakazivanje na galleryreflektorŽgmail.com, radnim danom od 15 do 20 časova i poštovanje protivepidemijskih mera.

Publici će se predstaviti Ana Pavić, Filip Baralić, Dragan Vićentić, Jelena Prljević, Aleksandar Dimitrijević, Dejan Klement, Ana Marković, Ana Lazić, Aleksandra Kostić, Srećko Radivojčević, Pavle Jovović, Miloš Vučićević, Slavko Luković, Jelena Petrović Luković, Miloš Milićević, Aleksej Sivčević i Sanja Cvetić.

Gosti izložbe biće Darija Dragojlović, Aleksandar Rakezić, Ana Vrtačnik, Jovan Vorotović i Maša Pjanić.

Petu godnu zaredom, mladi umetnici iz Užica i okoline, članovi tog udruženja i njhovi gosti, predstavljaju svoje radove na izložbi, čiji naziv sugeriše na potrebu udruživanja i obnove razorenog kulturnog prostora.

I sami su promovisali i iskazali aktivizam, tako što su, pre nekoliko godina, na inicijativu Aleksandra Dimitrijevića, akademskog slikara iz Užica, uz podršku donatora i sopstvenim radom, uredili deo prostora u ruinranoj zgradi nekadašnje užičke kasarne i osnovali galeriju Reflektor.
Taj prostor je lokalna samouprava ustupila Udruženju na pet godina, a umetnici su od njega napravili novo kulturno središte grada, koje nudi zanimljive i savremene umetničke, programe, istraživanja, produkciju i prezentaciju umetnika mlađe generacije.

„Doba obnove“, kako ističu u UVUU, postaje tradicionalni presek dešavanja na lokalnoj sceni, promocija najnovijih dela ostvarenih umenika, ali i autora koji se prvi put predstavljaju svojim sugrađanima.

„Galerija Reflektor je uspela da se nametne ne samo u lokalnim okvirima, ne čak ni u granicama Srbije, već da postane predmet interesovanja uglednih umetnika, teoretičara i kustosa iz regiona, kao najznačajnija galerija posvećena promociji savremene umetničke produkcije na teritoriji zapadne Srbije“, navode u tom udruženju, koje je osnovano 2016.godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari