Izložba Dragana Vićentića u užičkoj galeriji otvorena do 12. marta 1Dragan Vićentić Foto: Danas

Izložba „Sub Lunae Hypnosi“ Dragana Vićentića, akademskog slikara iz Užica, koja je otvorena pre neki dan u Gradskoj galeriji Užice, može se pogledati do 12. marta.

Autor, koji redovno izlaže petanestak godina, prepoznatljv je po slikama velikog formata, ekspresivnih prizora, neobičnog i bogatog kolorita, kojima iskazuje sopstveni unutrašnji nemir i kritiku savremenog društva.

Okosnicu postavke, od davdesetak dela, čini pet slika velikog fomata koje je izradio kombinujući uljane boje sa pečenim ugljenom ili uljanim stikom, a izloženi su i crteži manjeg i sredjeg formata.

Izloženi radovi su dosledan likovni i tematski nastavak njegovih ranijih ciklusa i istraživanja sopstvenih dilema, sveta i odnosa pojedinca i okruženja (Versus, Homo-animal, Decadentia, Depressio).

„Možda je realnost, ako bih je uporedio sa šahovskom tablom, više zastupljena u mračnim poljima, ali to je svet u kome živimo. Mislim da umetnost nastaje iz stanja svesti koje nije tako veselo i razigrano, već iz tuge, jakih i potisnutih emocija, ali ja vidim i svetlost u mojim slikama, a ne samo mrak“, kazao je Vićentić.

Aleksandar Bandović, u katalogu za izložbu, napisao je da je „Vićentićevo slikarstvo „iskreno i autentično“, „proizašlo iz neoekspresionizma“, da ga „nije potrebno definisati“ i da njegovim „slikama nisu potrebne legende, kako bi ih objasnili“.

„No, potreban je Mesec kako bismo konačno ugledali slikara, kako bismo prepoznali njegovo sopstvo, kada ga plima konačno izdigne iznad oštrih morskih hridina. I tu nam se slikar otkriva kao krhko, osetljivo biće zapitano iznad ponora koji nas deli“, naveo je Bandović.

Vićentić je rođen u Užicu, 1977. godine. Diplomirao je i završio master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Osim jedanaest samostalnh izložbi u gradovima Srbije, od kojh su četiri bile u Užicu, izlagao je i na više grupnh izložbi, a za svoj rad je više puta nagrađivan.

 

Hopnoza Mesecom

„Ako niste autentični, onda ništa nema smisla. Nije bitno da li je reakcija pozitivna ili negativna. Ako ste malo hipnotisani Mesecom na ovoj izložbi, onda je moj cilj ostvaren“, poručio je umetnik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari