Izložba „Džez u Beogradu“ na Kalemegdanu 1Foto: Tim Dickeson

U okviru manifestacije Dani Beograda sutra se na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić” otvara se izložba „DŽez u Beogradu“.

U saradnji sa JP „Beogradska tvrđava”, izložbu je realizovao autorski tim: Vanjuška Martinović, direktor Muzičke škole „Stanković”, Zorica Kojić muzički kritičar i profesor klavira MŠ „Stanković”, i Vojislav Pantić, džez kritičar i umetnički direktor Beogradskog džez festivala. Dizajner izložbe je Dobrila Stevanić, a stručni konsultant bio je el gvojos. Izložba „DŽez u Beogradu“ inspirisana je skoro jedan vek dugom tradicijom sviranja i slušanja džeza u Beogradu, izuzetnim značajem Beogradskog džez festivala u 20. i 21. veku, kao i 25. godišnjicom postojanja prvog džez odseka u regionu, pokrenutog u Muzičkoj školi „Stanković“ 1993. godine.

Izložba „DŽez u Beogradu“ istovremeno predstavlja priliku da se široj javnosti protumači tajna zvučna mapa Beograda – ona koja kroz radove naših uglednih fotografa, kao i inostranih majstora džez fotografije, dokumentuje postojanje džezera i njihovih mnogobrojnih sastava i koncerata u Beogradu, od druge polovine dvadesetih godina prošlog veka do danas. Serija fotografija sa nastupa i izvan scene otvara stranice zaboravljenih dešavanja, prikazujući velike junake našeg kulturnog života, njegove modernizacije i uključivanja u svetske tokove.

Izložba nas podseća i da celovita povest džeza u Beogradu i Srbiji još uvek čeka da bude napisana. Ona predstavlja mali-veliki prilog nekom budućem naporu da se istinski heroji muzike i, posebno, džeza ove zemlje otrgnu od zaborava, ali i argument muzičke budućnosti koja se upravo ovog časa kuje u majstorskim radionicama DŽez odseka MŠ „Stanković“. U to će nas uveriti izabrani polaznici odseka pod vođstvom profesora Ivana Radivojevića koncertnim nastupom na otvaranju izložbe.

Saradnja muzeja NJu Orleansa i Nišvila

Niš – Najpoznatiji džez muzej na svetu iz prapostojbine džeza u NJu Orleansu i Nišvil džez muzej započeće saradnju tokom ovogodišnjeg Nišvil džez festivala. O tome su se tokom vikenda u NJu Orleansu dogovorili direktor Nišvila Ivan Blagojević i direktor NJu Orleans džez muzeja Greg Lambusi. Greg Lambusi boraviće u Nišu od 2. do 11. avgusta i lično osmisliti novu postavku Nišvil džez muzeja, jednog od takvih muzeja na tlu Evrope. On će pomoći i oko nabavke novih eksponata. Blagojević je izjavio da je fasciniran sistematičnošću i samom organizacijom rada muzeja u NJu Orleansu i da mu je najveću pažnju naravno privukla originalna truba najpoznatijeg promotera ovog američkog grada Luisa Armstronga. „Interesovalo me je kako da Nišvil džez muzej dođe u posed tako vrednog eksponata, jer udarno mesto u njegovoj sadašnjoj postavci zauzima fotografija na kojoj Luis Armstrong svira frulu. Rečeno mi je da vrednost trube kod kolekcionara prevazilazi 100.000 dolara, ali da će Labusi pokušati da preko članova porodice Luisa Armstronga, koji i sada žive u NJu Orleansu, pronađe za Nišvil prihvatljivu ponudu. Slučajno ili ne, datum početka ovogodišnjeg Nišvila poklopio se sa datumom početka tradicionalnog Sačno Samr festivala, posvećenog najpoznatijem džez trubaču“, izjavio je Ivan Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari