Izložba “Gastarbajterske priče: S one strane Plive” u Sarajevu 1Foto: Arhiva Muzeja Jugoslavije

Svečano otvaranje izložbe “Gastarbajterske priče: S one strane Plive” biće održano u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu 13. juna 2023. godine u 18 časova.

U fokusu izložbe “Gastarbajterske priče: S one strane Plive”, koja je nastala kao rezultat saradnje Muzeja Jugoslavije (Beograd) i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine (Sarajevo), nalaze se radnici i radnice iz Jugoslavije koji su krajem šezdesetih i sedamdesetih godina odlazili na (privremeni) rad u inostranstvo.

Izložba “Gastarbajterske priče: S one strane Plive” u Sarajevu 2
Foto: Arhiv Muzeja Jugoslavije

Za naziv izložbe pozamljen je naslov pesme koja je uvrštena među najlepše pesme narodne muzičke tradicije Bosne i Hercegovine. Pesma nastaje prema melodijskoj strukturi koja je prisutna u nekoliko zemalja, a interpretirali su je popularni izvođači narodne muzike: Zehra Deović, Silvana Armenulić, Zaim Imamović, Nedžad Salković, Beba Selimović. Stihovi “Svaka tuđa zemlja, tuga je golema” su se neretko pevali na druženjima jugoslovenskih radnika u inostranstvu.

Prva verzija projekta – ,,Jugo, moja Jugo” – gastarbajterske priče predstavljena je u Beogradu 2016. godine, u Muzeju Jugoslavije. Izložba koju ćete imate priliku da vidite u Sarajevu nastala je prema idejnoj i istraživačkoj koncepciji prethodne, beogradske postavke – ali je njena sadržina i ekspozicija određena rezultatima terenskih istraživanja po Bosni i Hercegovini.  Osnovu istraživanja čine razgovori sa radnicima i radnicama različitih profila i njihovom decom, a važan segment predstavljaju i arhivska istraživanja realizovana u saradnji s arhivima Bosne i Hercegovine i Arhivom Jugoslavije. Izložba će biti otvorena od 13. juna do 13. avgusta 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari