Izložba „Hortus conclusus” Marije Matović u kragujevačkom Malom likovnom salonu 1Foto: Promo

U Malom likovnom salonu kragujevačkog Narodnog muzeja Šumadije, u ponedeljak, 15. maja u 19 sati biće otvorena izložba Marije Matović pod nazivom „Hortus conclusus”. Otvaranje izložbe bilo je planirano za večeras ali je odloženo iz pijeteta prema tragično nastradalim žrtvama u Beogradu i Mladenovcu prošle nedelje i preporuke Ministarstva kulture.

„Hortus conclusus uzvišene estetike Marije Matović, vrt preplitanja, uzrastanja i bujanja, stvara slojevite vizuelne strukture. Centralni motiv koji se proteže pamučnom papiru neretko ima antropomorfne atribute baš onako kako ih je opisao Pitagora, atribute koji se preobražavaju u različite oblike korena koji beži. Mistična mandragora koja krikne, ako je iščupaju iz zemlje, opisana je u Knjizi postanja, Talmudu, kao koren u obliku čoveka, sa trupom, ekstremitetima i glavom. Može biti muško, žensko ili dete. Mističnost, tajanstvenost, povezanost korena sa drevnim i natprirodnim, oblik koji podseća na čoveka, ali ima snagu da ubije i ozdravi”, napisala je u katalogu izložbe doc. dr Jasmina S. Ćirić sa kragujevačkog FILUM-a.

Po njenim rečima u seriji crteža ,,Rascvetale trave” i “Hortus conclusus”, Matovićeva je uspela da stvori punoću i fluidnost, zadržavajući preciznost detalja i nežnu, baršunastu teksturu izvedenu kombinovanom tehnikom na akvarel papiru.

Imaginacija Marije Matović nudi nam novu sliku (iz) prirode, vidljivo inspirisanu delima antičkih pisaca. Crvene senke su tu da nas podsete da postoji podvrsta mandragore koja u krajevima oko Mrtvog mora noću širi crvenu svetlost i tako pomaže zvezdočitačima u proricanju sudbine, kaže ona.

Marija Matović (33, Kragujevac) diplomirala je 2018. godine na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, odsek primenjena i likovna umetnost, studijski program Zidno slikarstvo u klasi Željka Đurovića i komentora Jelene Šalinić-Terzić.

Trenutno je na master studijama na istom fakultetu u klasi Slobodana Marinkovića, na studijskom programu Likovne umetnosti, modul slikarstvo. Od 2021. godine izabrana je u zvanje Saradnik u nastavi- demonstrator za umetničku oblast Likovne umetnosti.

Članica je ULUS-a i LUK-a. Aktivno je izlagala u zemlji i inostranstvu i učesnica je preko 25 kolektivnih izložbi.

Izložba je otvorena do 30. maja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari