Izložba ikona Banatske eparhije 1Foto: Narodni muzej Zrenjanin

U salonu Narodnog muzeja Zrenjanina otvorena je izložba pod nazivom „Ikone Banatske eparhije“.

Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Biljana Dimkić Krčmar, istoričar umetnosti, koja kaže da je reč o gostujućoj izložbi koja je rezultat značajnog i obimnog posla u oblasti zaštite kulturnih dobara. Postavka obuhvata ikone na dasci i platnu, sakupljene na teritoriji Banatske eparhije i traje tokom uskršnjih praznika.

-Posetioci na izložbi „Ikone Banatske eparhije“ imaju priliku da vide radove poznatih slikara 18. i 19. veka Zografa Petra, Zografa Prvula, Šerbana Popovića, Nedeljka Popovića, Jovana Četirevića Grabovana, Teodora Ilića Češljara, Dimitrija Popovića, Georgija Miškovića, Nestora Bogdanovića, Konstantina Pantelića, Živka Petrovića ali i nepoznatih ikonopisaca 18. i 19. veka. Pored pomenutih autora, izložena su četiri dela Uroša Predića i rekonstruisan ikonostas Šerbana Popovića iz ečanske crkve – objašnjava Biljana Dimkić Krćmar.

Kako navode u zrenajninskom muzeju, organizovano sakupljanje ikona koje više nisu u bogoslužbenoj upotrebi započeto je pre tri decenije na inicijativu Pokrajinske komisije za zaštitu spomenika kulture, SIZ-a kulture Vojvodine i u saradnji sa institucijama koje se bave zaštitom i proučavanjem kulturnog nasleđa, kao i sa eparhijskim Upravnim odborom i arhijerijom Banatske eparhije. Autori izložbe su Dragojla Živanov, istoričar umetnosti – muzejski savetnik i Ratomir Kulić, vajar-konzervator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari