Izložba ikona u KC Šabac: Drevna tehnika u novom dobu 1Foto: www.wikipedia.org

U galeriji Kulturnog centra Šabac otvorena je 24. izložba ikona.

Ikone na ovoj izložbi nastale su po ustaljenim kanonima srpske srednjevekovne umetnosti, ali koje korespondiraju sa slojevitom i novom stvarnošću 21. veka.

Iskonska forma, kako je istakla istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić, omogućava novo rođenje ovog duhovnog impulsa koji je stupio u život sa pralikom. „Moto ovogodišnje izložbe može biti: Imajmo smelosti za nova dela, nove ikone. Ikone istinske ljubavi i ikone našeg vremena“, rekla je Jagićeva.

Na ovogodišnji konkurs prispelo je 87 ikona od 76 autora iz zemlje. Žiri je odabrao 40 ikona od 35 autora, od kojih je 20 iz Beograda. Jednoglasno, prva nagrada dodeljena je Miodragu Milutinoviću, umetniku iz Beograda, za predstavu Bogorodice, u kojoj je pokazao da se kombinacijom klasičnog ikonopisa i savremenog slikarstva može postići visok umetnički nivo.

Takođe, istaknuto je ostvarenje mlade slovačke umetnice Stefani Gombitove, koja se izdvojila svojim crtežom, kompozicijom i neobičnom atmosferom na ikoni svetih Stolpnika, Simeona i Davida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari