Izložba iz ciklusa Kritičari su izabrali 2023: Od / Do UŽIVANjA 1Fotografija: Milija Pavićević

U ciklusu Kritičari su izabrali – tradicionalnoj izložbi koja se kao recepcija kritičara savremene vizuelne umetnosti u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, kontinuirano organizuje od 1967. godine – Maja Stanković, istoričarka umetnosti i dobitnica Nagrade Lazar Trifunović za 2018. godinu, priredila je aktuelnu izložbu Od/Do UŽIVANjA za 2023.

Na otvaranju u četvrtak, 26. januar VKS (Vokalno-kustoski sindrom) izveštaje performans „Zone komfora (Dve glave u tri čina)”, u 19.30 sati. Umetnici i umetnice koji učestvuju: VKS (Vokalno-kustoski sindrom), Dragana Žarevac, Neša Paripović, Milija Pavićević, Emilija Terzić, Predrag Terzić, Jovan Čekić, Zorica Čolić

„Šta je danas uživanje? Kakva je njegova veza sa kapitalističkim formacijama moći, proizvodnjom i razmenom dobara? Da li je uživanje hemijska reakcija, komunikacija u mozgu koja se odvija između dva ili više transmitera sa ili bez dodatnih stimulansa? Da li je uživanje relikt prošlosti, recidiv prosvetiteljskih i humanističkih vrednosti i uverenja koji su, danas, u posthumanoj i postprodukovanoj stvarnosti, izlišni? Da li je banalno, glupo i suvišno govoriti o uživanju u svetu u kojem je profit jedina vrednost koja se ne dovodi u pitanje?,“ stoji je u katalogu izložbe.

Maja Stanković je redovna profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije, na Departmanu za digitalne umetnosti. Specifično polje interesovanja: savremena umetnost, teorija i digitalna humanistika. Objavila je knjigu Fluidni kontekst. Kontekstualne prakse u savremenoj umetnosti (2015) i Umrežena slika (2022).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari