Izložba iz kolekcije Pavla Beljanskog 1

U okviru aktuelne izložbe „Mediteran“ u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog, veze sa Italijom biće posebno naglašene kroz postavku „Kroz Umbriju 1938/2018.“ u Dunavskoj ulici ove subote od 19 časova.

Tokom posete Italiji Pavle Beljanski (1892-1965) obišao je gradove Viterba, Orvijeta, Karparole, Sijene, Areca, Urbina, Gubia, Peruđe i Asizija. U posebnom albumu, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, sačuvane su fotografije sa ovog jednonedeljnog proputovanja, koje prikazuju uglavnom vedute navedenih gradova, poneki detalj, arhitekturu, svakodnevni život na ulicama. Neke od njih biće prvi put prikazane javnosti upravo ove subote. Reprodukcije fotografija biće dopunjene savremenim fotografijama Umbrije Bernandina Sperandia u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i sajtom Umbria Tourism, zvaničnog sajta regiona Umbrije za promociju turizma. Edukativnim predavanjima u Muzeju grada Novog Sada, Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i Galeriji Matice srpske, ukazaće se na dela italijanske umetnosti koja se čuvaju u novosadskim institucijama, ali i na veze nacionalne baštine sa Italijom.

Izložbom Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog otvaraju se nova sagledavanja jedne od najznačajnijih zbirki moderne umetnosti kroz posebne tematske okvire. Izložbu prati i bogat program, uz smenjivanje manjih postavki koje dodatno aktuelizuju temu Mediterana. Izložba koja traje do 2. septembra, realizuje se zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao i saradnji sa mnogobrojnim pojedincima, institucijama i ambasadama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari