Izložba Katarine Ljubinković Zorkić “Kimono za poneti” 1Foto: Promo

U galeriji Singidunum u četvrtak, 8. aprila od 18-20 časova otvara se izložba Katarine LJubinković Zorkić “Kimono za poneti”, prenosi MediaSfera.

Kimono je tradicionalni japanski odevni predmet, u petom veku preuzet iz kineske kulture odevanja.

Kinezi retko koriste kimono u današnje vreme, dok se u Japanu zadržala tradicija nošenja kimona u nekim prilikama, naročito u vreme venčanaja-mlada nosi svečani i specijalno izradjen kimono za tu priliku.

Ono što je karakteristično za kimono u današnje vreme, odnosi se uglavnom na dezen i boju kimona, kao i na materijal od kog je napravljen.
U današnje vreme, kimono je najčešće odežda gejši, ali žene iz svih društvenih slojeva rado nose kimono, kako zbog udobnosti, tako i zbog svedenosti novih i modernih kimona.

Katarina LJubinković Zorkić je rođena je u Beogradu 1955.godine. Završila Školu za industrijsko oblikovanje, odsek grafike, u Beogradu  1975.godine i School Of Classical Chinese Painting u Bangkoku, Thailand 1988.godine, u klasi profesora Lim Iao (Lim Eow).

Osim slikarstva, bavi se ilustracijom i likovnom opremom knjiga, časopisa, kataloga, plakata. Samostalno izlagala 20 puta  u zemlji i inostranstvu i učestvovala na preko 300 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Učestvovala u radu 30 likovnih kolonija u Srbiji.

Dobitnik je 3 puta godišnje nagrade za slikarstvo ULUPUDS-a (1993. 1995. i 2000), nagrade za slikarstvo Filip Moris 2004. kao  i 15 otkupnih nagrada.
Osnivač i edukator prve likovne radionice za rad sa decom sa posebnim potrebama 2000.godine (Down sinrdom).

Član je ULUPUDS-a od 1977.godine, a 2000.godine stekla status istaknutog umetnika.

Slike joj se nalaze u mnogim javnim i privatnim kolekcijama (Narodni muzej, Beograd, Narodna biblioteka, Beograd, Ministarstvo kulture Srbije, Vlada Republike Srbije, Kulturni centar Varvarin, kolekcija akvarela, Dom omladine Kragujevac, Kolekcija Umetničke kolonije Ečka, Zrenjanin, Biblioteka Glovinski-Muzej ilustracija, Varšava, Poljska

Živi i radi kao samostalni umetnik u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari