Izložba Krduovih crteža i pastela 1

Književna opština Vršac već peti put organizuje književnu manifestaciju posvećenu sećanju na njenog dugogodišnjeg predsednika i glavnog urednika, poznatog pesnika Petru Krdua.

Ove godine KOV danas u 18 sati u Gradskom muzeju Vršac organizuje izložbu Krduovih pastela i crteža. Mnogi znaju da je Krdu studirao istoriju umetnosti, a malo njih zna da je njegov kreativni potencijal išao i u pravcu likovnog izražavanja. Tvrdio je da je najsrećniji pred belim papirom. A kada reči nisu bile u blizini, tu su bile linije i boje. Upravo su ovi crteži, nastali kao igra, kao iznenadna lava vulkana ili kao obris munje, dokaz spontanosti i neusiljenosti Krduovih stihova nastalih u toj istoj laboratoriji duha. Izložba pod nazivom „Obrisi munje“ broji 40 ostvarenja, crteža i pastela pored kojih stoje pesnikovi stihovi kao dokaz neraskidive niti umetničke inspiracije gde se reč, linija i boja prepliću, dopunjuju i smenjuju jedna drugu. Izložbu će otvoriti dr Draško Ređep, glavni urednik Književne opštine Vršac, koji o Krduovim pastelima kaže:

„Kao stari majstori, Krdu je uvek uočavao dve mogućnosti u prostoru slike. Zaista, njega je izričito privlačila ta razdaljina statičnog i potom dinamičkog. Karakteristično, preko paralelnih, ušorenih linija školske sveske, Krdu neponovljivo juri možda baš onaj trenutak kada ‘treperi crno jedro moje sobe’ (Velimir Lukić).

Čas blizak Mirou, a onda opet, pod zelenim trakama kišnog pljuska, Vlamenku, Krdu je naoko rubno, a u osnovi zavetno, ostvario likovni esej. Slobodan i sa pretpostavkama kretanja.“

U domu pesnika Petru Krdua istoga dana održaće se veče posvećeno Krduovom pesničkom stvaralaštvu, kao i promocija njegove najnovije knjige izabranih pesama Poeme koja se početkom ove godine pojavila u Bukureštu u izdanju Fondacije 21. vek. Zbirka sadrži, pored već objavljenih, i 30 neobjavljenih pesama i bogato je ilustrovana Krduovim crtežima. Tokom Septembarskih dana Petru Krdua biće održano više promocija najnovijih knjiga KOV-a, kao i promocije knjiga KOV-ovih autora objavljenih u drugim izdavačkim kućama.

Dan odlaska

Čekamo da ostarimo
kao obični smrtnici
gosti dolaze da nam produže život
sa mnogo zelene trave
poštar nam donosi poziv za sreću
dajemo mu bakšiš koji pripada

ko je bacio među nas pretpostavku
da neko nema nadu
samo poneki pozajme od boga
veoma duge godine
i nikome to ne kažu

Petru Krdu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari