Izložba laureata Nagrade za crtež Vladimir Veličković za 2023. u Galeriji Haos 1Foto : Detalj rada Dokument o sanjalačkoj svesti, Galerija Haos

Laureati Nagrade za crtež za mlade stvaraoce do 40 godina starosti koju realizuje Fondacija Vladimir Veličković u saradnji sa Fondacijom za crtež Galerije Haos, a pod pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti, predstaviće svoje radove na izložbi od 26. decembra u prostoru Galeriji Haos.

„Naš i francuski akademik, slikar Vladimir Veličković – svakako je i ovim povodom prisutan na našoj kulturnoj sceni i to na jedan poseban način” poručuje se u pozivu na ovu izložbu na kojoj će radove predstaviti prvonagrađena Đerđi Ačaji Ratković iz Novog Sada; Danicu Tešić iz Beograda, dobitnica II nagrade i Andrej Konopek, takođe iz Beograda kome je pripala treća nagrada.

Dakle, i ovoga puta je odabrano više mladih stvaralaca potpuno različitih poetika i pristupa ovom esencijalnom likovnom izrazu. To je raznovrsnost koja uvek znači bogatstvo i uvid u ono što scena trenutno nudi.

Oni će biti predstavljeni na XIV dodeli ovih odličja, od 26. decembra ove godine do 26, januara 2024. u prostoru Galerije Haos – na gornjem nivou izlagačkog prostora.

Među pohvaljenima su čak tri umetnice, a dve prilažu svoje radove: Živana Mijailović, Nevena Kostić. Nađa Stamenović je trenutno odsutna. Radovi prve dve će biti na donjem nivou galerije.

Žiri je radio u sastavu: akademik Dušan Otašević, istoričarke umetnosti Borka Božović i Žaklina Ratković, kustoskinja MSU, kao i sinovi akademika Verličkovića – Vuk Vidor i Marko Velk (u ime porodice i odgovornih lica Fondacije).

Tekst za izložbu napisao je Sava Ristović, istoričar umetnosti i likovni kritičar u kome između ostalog kaže: „Troje umetnika nagrađenih ovom prestižnom nagradom uspelo je da dokaže da se pravim istrajavanjima na iskustvima i potencijalu klasičnog crteža/slike ovaj medijum potvrdio kao inspirativan i manipulativno funkcionalan prostor primeren savremenim komunikacijama“.

Nakon uvodne reči Borke Božović – u utorak, 26. decembra u 20 sati, obratiće se publici sa par reči akademik Miodrag Marković, istoričar umetnosti i potpredsednik SANU, i izložbu svečano proglasiti otvorenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari