Izložba mladih umetnika "Hard Pressed" od 9. do 16. jula u Kulturnom centru Magacin 1Foto: kcmagacin.org

U Kulturnom centru Magacin od 9. do 16. jula biće otvorena izložba mladih umetnika pod nazivom „Hard Pressed“, na kojoj će biti predstavljeni radovi 11 mladih umetnika čiji se umetnički izraz nalazi u domenu različitih medija, počevši od slike i teksta, pa sve do video igara i audio-vizuelnih radova.

Tema pritiska ujedinila je mlade umetnike u nameri da na osnovu ličnog iskustva ispitaju motiv koji je neupitno njihova svakodnevnica, kako u ambiciji da se bave umetnošću, tako i u drugim aspektima života, navodi se u najavi izložbe.

Uobličavanjem pritiska, ukazuju na različite društvene i lične tegobe koje on prouzrokuje i kao rezultat toga, njihovi radovi se bave vrlo različitim temama koje na kraju (i na početku) vezuje jedan motiv sa više lica.

Neke od teritorija u koje su umetnici zašli da bi pronašli izvore tog pritiska, između ostalog su, problemi nacionalnosti i nacionalnog identiteta, feminizma i rodnih uloga, kapitalizma, usamljenosti, impulsivnosti, kao i sama potreba za proizvodnjom umetnosti u današnjem trenutku, ističu organizatori izložbe.

U želji da sami proizvode svoj narativ i promovišu vrednosti na kojima zasnivaju svoj rad, izložbu su samostalno priredili mladi umetnici, uglavnom studenti različitih umetničkih fakulteta (ali i diplomirani umetnici) – Anastasija Pavić, Marko Obradović, Vanja Žunić, Vukadin Filipović, Julija Zaharijević, Pavle Banović, Pavle Mijuca, Ilija Dinčić, Srđan Mančev, Sandro Kulačin i Vasilije Vujović (Vasso Vu), a u saradnji sa kustoskinjom Dunjom Petković. Izložba će u Magacinu, Kraljevića Marka 4-8, biti otvorena svakog dana od 10 do 17h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari