Izložba namenjena slabovidim i slepim osobama od 9. maja u Galeriji Centar 1

U četvrtak, 9. maja, u 18 časova, u Galeriji Centar u Beogradu, biće otvorena izložba radova akademske umetnice Marije Jevtić, pod nazivom „Od pigmenta do piksela“.

Izložba je namenjena pre svega, slabovidim i slepim osobama. Uz svako izloženo 2D delo, nalazi se i 3D model rada, postavljen na postament ili okačen na zid, tako da na što bolji način budu konzumirani od strane slabovidih i slepih osoba, kao i svake osobe koja uđe u galeriju, naravno, navode organizatori.

Pored toga što su radovi trodimenzionalni i dostupni slepim i slabovidim osobama, potrebna je i sinhronizacija glasa. Ono što će slepi i slabovidi moći da opipaju i čuju je sledeće: dodirom na svaki od oblika, programirani sinhronizovani govor će im dati podatak kog oblika je rad koji su dotakli, kojih je dimenzija, koje je boje i teksture, u kom pravcu se prostire, gde ima ispupčenja i udubljenja.

Kako se dodaje u saopštenju, za svaki oblik koji se dotakne, dobiće se detaljno objašnjenje o datom delu slike i njegovom odnosu sa ostalim delovima, kao i ostatkom izložbe.

Na taj način, autorka želi da približi dvodimenzionalnu vizuelnu umetnost slepim i slabovidim osobama, ističu organizatori saopštenja.

Reinterpretacija klasične umetnosti u digitalnu je početni okvir. Oba pojma predstavljaju različite epohe, a nasleđe stare vizuelnosti se može teže koristiti u novom dobu sa novim potrebama, jer se vizuelni znak u njoj nametnuo kao dominantan u odnosu na neke druge ikonografije šireg klasičnog nasleđa.

Izložba će biti otvorena dve nedelje. Ulaz u galeriju je slobodan a Galerija je otvorena svakog dana od 9-20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari