Izložba o fabričkoj proizvodnji nameštaja u Zrenjaninu 1Foto: Narodni muzej Zrenjanin (NMZ)

Industrija nameštaja u Zrenjaninu prešla je dug put od male tapetarske radionice Antona Bencea u nekadašnjem Bečkereku, do automatizovane proizvodnje sa više od 800 zaposlenih radnika u posleratnom Zrenjaninu, koja će se ugasiti krajem 20. veka industrijskim slomom i talasom privatizacije. Svemu tome posvećena je izložba u zrenjaninskom Narodnom muzeju pod nazivom “Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: Između industrije i primenjene umetnosti” a povod je 160 godina od osnivanja prve fabrike nameštaja i 75 godina od njene nacionalizacije i stvaranja industrije nameštaja “Žarko Zrenjanin”.

Autor izložbe je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti i kustos zbirke primenjene umetnosti zrenjaninskog muzeja.

-O nekadašnjem značaju ove industrije danas svedoče patenti, nagrade, izbledele fotografije, ali, pre svega, prvoklasan nameštaj koji je i dalje u upotrebi u brojnim domovima i javnim institucijama – objašnjava autor izložbe Dejan Vorgić i kaže da su u izložbenu postavku uvršteni primerci nameštaja proizvedeni u vremenskom rasponu od poslednjih decenijama 19. pa sve do kraja 20. veka, u stilskim karakteristikama od istoricizma, preko secesije, ar dekoa, funkcionalizma, pa sve do postmoderne.

Prateći materijal izložbe čine nacrti za nameštaj, knjige i table mustri, fotografije, računi, zahvalnice.

– Zrenjaninska fabrika nameštaja pripada najužem krugu industrijskih preduzeća čiji je doprinos razvoju primenjene umetnosti na ovim prostorima bio od nemerljivog značaja. Pošto njene proizvodnje više nema, ostaje nam nada da će novi gradski proizvođači nameštaja nastaviti sa tradicijom proizvodnje umetničkih komada, čiji su temelji udareni još davne 1861. godine – kaže Vorgić.

Izložba se otvara u petak, 12. novembra u 18 časova u Malom salonu NMZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari