Izložba o podgrađu Petrovaradinske tvrđave 1Foto:vikipedija

Izložba „Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave“, koju je priredio Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, otvorena je juče u kompleksu Vojne bolnice u Petrovaradinu.

Tom prilikom prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić i direktor Vojne bolnice dr Bratoljub Brkljača.

– Ova izložba samo je mali pokazatelj aktivnosti koje se preduzimaju i koje će biti preduzimane u podgrađu i na Petrovaradinskoj tvrđavi. Prošle godine dobili smo 100 miliona dinara za obnovu podgrađa, a ove godine, 150 miliona dinara za tu namenu. Takođe, u saradnji sa Republikom obezbedili smo 70 miliona dinara za uređenje prostora oko Ulice Prote Mihaldžića. Dakle, osim obnove krovova i fasada, radi se i na parternom uređenju, pa podgrađe i Tvrđava dobijaju novi sjaj kakav i zaslužuju, rekao je gradonačelnik Vučević.

Prema rečima direktora Zavoda Siniše Jokića, izložba predstavlja početak obeležavanja značajnog jubileja, odnosno 35 godina rada te ustanove. Kako je istakao, ona prezentuje proces realizacije najizuzetnijeg projekta u karijeri Zavoda, a kao primere drugih značajnih poduhvata naveo je sanaciju hrama Almaške crkve, rekonstrukciju Uspenskog groblja, hrama manastira Kovilj, kao i izradu glavnog projekta revitalizacije Rimokatoličkog groblja u Futoškoj ulici. Postavka „Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave“ će biti otvorena do 2. juna, od 17-19 časova, uz stručno vođenje autorskog tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari