Izložba o stradanju Srba iz Prebilovaca od sutra u Narodnom muzeju u Beogradu 1Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Izložba posvećena stradanju 820 Srba iz hercegovačkog sela Prebilovci 1941. godine, biće otvorena sutra u Narodnom muzeju u Beogradu, a postavka sadrži fotografije i druge eksponate koji dokumentuju taj događaj, najavili su organizatori.

Ustaše su početkom avgusta 1941. godine ubile više od 820 Srba iz Prebilovaca, uglavnom žena i dece a selo su juna 1992. ponovo spalile hrvatske snage, navedeno je u najavi.

U Narodnom muzeju u Beogradu do 8. avgusta biće izložene fotografije sela načinjene neposredno posle Drugog svetskog rata i one nastale krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina tokom ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz hercegovačkih jama.

Biće izloženi i drugi eksponati među kojima stolica učiteljice iz Prebilovac Stane Arnaut koju su ustaše najpre mučile a potom ubile, dodaje se u najavi.

Memorijalnu postavku otvoriće u 12 časova otvoriti direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković i vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari