Izložba posvećena znamenitim srpskim ženama u Skupštini grada Beograda 1Foto: Dejana Majstorović

Izložba „Osmi mart u Srbiji, Srbija je deo sveta“ otvorena je danas u Skupštini grada Beograda, a posvećena je srpskim ženama koje su zauzele značajno mesto u istoriji, umetnosti, nauci, kulturi, obrazovanju i informisanju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je otvarajući izložbu rekao da postavka sadrži biografije 20 žena Srbije koje su svojim aktivizmom menjale svet.

„Želimo da pokažemo nasleđe žena koje su se izborile za značajno mesto u srpskoj istoriji. Njihove životne priče već su postavljene na internet enciklopediji odnosno Vikipediji, a ovo je način da ih učinimo još vidljivijim“, rekao je on.

Đordjević je ocenio da izložba „Osmi mart u Srbiji, Srbija je deo sveta“ pokazuje značaj i ulogu žena u srpskom društvu, ali i u svetu.

„Ministarstvo za rad u partnerstvu sa Gradom Beogradom, a uz pomoć Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju (GIZ) pridružilo se digitalnoj kampanji koju sprovodi Unesko a sa željom da se Vikipediji dodaju imena žena Srbije koje su ostavile dublji i trajni pečat u umetnosti, nauci, obrazovanju i drugim oblastima“, objasnio je ministar.

Đordjević je ukazao da se na taj način promoviše doprinos koji su žene dale u različitim oblastima, a to, po njegovim rečima, može danas da inspiriše mnoge ljude da budu uspešni u svom poslu.

„Žene su na mnogim poljima uspele da uspostave impozantne rezultate i svakodnevno su menjale svet“, rekao je on.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da izložba ukazuje na značajna dostignuća znamenitih žena Srbije i Beograda.

„One su svojom hrabrošću, upornošću i kreativnošću obeležile istoriju Srbije. Prva žena arhitekta Jelisaveta Načić, na primer, projektovala je Kalemegdanske stepenice, crkvu Aleksandra Nevskog i mnoga druga značajna dela“, naveo je Radojičić.

On je kazao da Grad Beograd „brine o i porodiljama i majkama“ i za njih obezbeđuje novčanu naknadu.

„Izdali smo 17.000 rešenja na osnovu koji smo majkama dodelili oko 303 miliona dinara novčane naknade“, naveo je Radojičić.

Prema njegovim rečima, u prošloj godini u Beogradu nezaposlenost žena smanjena je za 10 odsto.

„Međutim, time nismo zadovoljni s obzirom na to da i dalje imamo više nezaposlenih žena nego muškaraca“, ukazao je Radojičić.

Na izložbi u Skupštini grada Beograda predstavljene su biografije Draginje Ružić, Dese Glišić, Ljubice Sokić, Vere Popović, Vukosave Velimirović, Jelisavete Načić i drugih poznatih žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari