Izložba radova strip autora Borisa Stanića i Madlen Pereire u Pančevu 1Foto: V. Velickovic

Izložbe radova strip autora Borisa Stanića i Madlen Pereira biće otvorene 4. oktobra u 19 časova u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu, u okviru programa Ukrštene strip rezidencije Srbije i Francuske i Nova Festivala, koji se već četvrti put odvija u dve zemlje.

Boris Stanić će predstaviti projekat stripa “Đogul Tiranin 2”, drugi i poslednji deo stripa Đogul tiranin, koji je objavio samostalno 2021. godine. Dok je u prvom delu “neprijatelj” teror većine nad manjinom i konformizam, ovoga puta opasnost dolazi od ekološke katastrofe personifikovane kroz bića koja smeraju da razore šumu.

Boris Stanić (1984, Pančevo) diplomirao je na Odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Autor je više grafičkih romana i zbirki stripova koje odlikuje snažan grafizam i setna, ravničarska poetika.

Među najznačajnijim knjigama Borisa Stanića jesu biografska ostvarenja „Radosav: Jutarnja magla“ i „Radosav: Hrastovo lišće“, zatim „Atentat“ (grafički roman o sarajevskom atentatu nastao u saradnji sa holandskim istoričarem Gvidom van Hengelom) i zbirka stripova pod naslovom „Blatište“.

Izložba radova strip autora Borisa Stanića i Madlen Pereire u Pančevu 2
Boris Stanić, Đogul

Pored stripa uspešno se bavi slikarstvom i ilustracijom. Za svoj dosadašnji rad primio je više prestižnih nagrada.

Madlen Pereira (1997) će se na izložbi predstaviti projektom „Sidonine ljubavi / Les amours de Sidonie“, koji prati istoimenu junakinju koja propituje svet ljubavi kroz komplikovane, kolebljive, krhke i nasilne veze u novom svetu u kome se upinje da se oslobodi nekadašnjih konvencija.

Izložba radova strip autora Borisa Stanića i Madlen Pereire u Pančevu 3
Foto: Alain François

Ovaj strip je svedočanstvo u prvom licu o njenim raznim pokušajima, na mahove smešnim, na mahove tužnim.

Nakon završenih studija na Visokoj umetničkog školi u Loreni (Ecole Supérieure d’Art de Lorraine, ESAL), u Epinalu i na Visokoj evropskoj školi za sliku (Ecole Européenne Supérieure de l’Image, EESI) u Angulemu sa fokusom na strip, dvadesetšestogodišnja Madlen Pereira svoj akademski put nastavila je držeći stručne radionice, prevashodno umetničke u bolnici Necker-Enfants malades (Pariz), i kulturnu medijaciju u umetničkom centru La Métairie Bruyère (Epinal).

Od 2018. ilustrovala je četiri knjige, među kojima su Mona sa medenim prstima Mari Zimer (Mona aux doigts de miel, izdavač Pourquoi Pas, 2020), Lavica, starac i devojčica Natali i Iv-Marija Klemana (La lionne, le vieil homme et la petite fille, Pourquoi Pas, 2019), kao i plakat za Kornjaču i dve patke Tome Skotoa (La Tortue et les deux canards Pourquoi Pas, 2018).

Sarađivala je na fanzinima pet kolektiva među kojima su Le Râteau (2022), Collectif de Rêve (2021), Chahut #1 (2018), kao i na 38. broju dva poznata časopisa: La Revue Dessinée i TOPO Revue, oba 2022. godine, pišući sportsku i muzičku kolumnu. Živi u Angulemu.

Izložba radova strip autora Borisa Stanića i Madlen Pereire u Pančevu 4
Madeleine Pereira – odlomak iz projekta Sidonine ljubavi

Pored dela izložbe posvećenog Ukrštenim rezidencijama, oboje autora predstaviće i svoj prethodni umetnički opus u oblasti stripa i ilustracije.

Izložba će biti otvorena do 11. oktobra, a radno vreme galerije tokom trajanja izložbe je od 13 do 19 časova.

Ukrštene strip rezidencije Srbije i Francuske organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Grada Pančeva, Ministarstva kulture Republike Srbije, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari