Na 30 panoa na Savskom šetalištu, izložba će najširoj javnosti predstaviti deo materijalne kulture građana Singidunuma, kao važnog prenosioca znanja o životu naših predaka.

Izložba na Savskom šetalištu je deo većeg projekta pod nazivom „Bogatstvo antičkog sveta“, u okviru koga će 15. oktobra na dan kada Muzej grada Beograda obeležava 113 godina od osnivanja, u Konaku kneginje LJubice biti otvorena izložba kojom će biti prezentovan nakit od plemenitih metala, dragog i poludragog kamena iz antičkog perioda otkrivenog na prostoru današnjeg Beograda. Ovaj izbor, tek mali deo ogromnog fonda Muzeja grada Beograda, živopisno govori o vremenu u kome se na ovom prostoru rađao prvi Grad, o uspostavljanju trgovačkih veza, modi i kulturi njegovih stanovnika.

„U rimsko doba nakit je bio veoma cenjena i retka dragocenost, koja je vlasniku donosila sreću i blagodet. Obično je nosio veoma lične i intimne poruke, često inspirisane filozofskim idejama… Zlatni nakit se tretira kao specifični oblik duhovne i materijalne kulture svakog naroda, pre svega zato što se kroz njega izražavaju religijska, utilitarna i estetska značenja.“ (Dr Slavica Krunić i Milorad Ignjatović)

Izložba je realizovana saradnjom Muzeja grada Beograda i JP „Beogradska tvrđava“, zahvaljujući sredstvima Sekretarijata za kulturu grada Beograda atraje do 15. novembra.