Izložba slika Petra Serebrovskog u SKCNS Fabrici 1Foto: Promo

Izložba slika Petra Serebrovskog Srpski Serebrovski biće otvorena u ponedeljak 6. februara u SKCNS Fabrici u 19 časova, a postavka će moći da se pogleda do 10. februara, svakog radnog dana od 10 do 19 časova.

Petar Serebrovski rođen je u Rusiji 1979. godine. Visoko umetničko obrazovanje stekao je na Univerzitetu u Jekaterinburgu 2006. godine. Nakon dugog perioda stvaralaštva posvećenog monumentalnom i klasičnom slikarstvu, umetnik se u 35. godini života okreće apstrakciji i počinje aktivno da istražuje ovaj pravac, kako bi izrazio nešto efemerno i neopipljivo.

Izlagao je 2014. na regionalnoj izložbi u čeljabinskom Dramskom pozorištu, a nekoliko njegovih radova i dalje ukrašava ovu ustanovu kulture. Učestvovao je u velikoj samostalnoj izložbi Asocijativno slikarstvo 2016. godine, koja je zauzimala je dva sprata Doma arhitekata u gradu Čeljabinsk (Ural, Rusija) i na njoj su bila predstavljena platna klasičnog i apstraktnog slikarstva.

Nove radove na godišnjem izložbenom ciklusu Februarski susreti predstavio je 2017. godine, kada je jedan od spratova zauzimala serija 12 meseci. Slika Serebrovskog The Coast izabrana je za međunarodnu izložbu u Njujorku ARTBOX Project 1.0. 2018. godine.

U martu 2018. umetnik je održao jedinstveni događaj – Izložbu jedne slike, na kojoj je javnosti predstavio samo jedno delo, nastalo pod posebnim okolnostima i inspiracijom.

U Veneciju je 2020. godine pozvan kao učesnik izložbe koju je organizovao poznati likovni kritičar Đorđo Graso, posvećene ekološkim problemima i spasavanju Venecije. Umetnik je predstavio delo pod nazivom Aqua Alta – Visoka voda.

U martu 2021. postaje član milanske galerije Milanese, a u junu 2022. u Novom Sadu organizuje prvu samostalnu izložbu radova inspirisanih Srbijom, srpskom kulturom i istorijom, koja je u novembru iste godine postavljena i u Beogradu.

Umetnički radovi Serebrovskog nalaze se u privatnim kolekcijama u Rusiji, Italiji, Švajcarskoj, Češkoj i Srbiji, a krase i javne prostore poput hotela, kompanija i izložbenih salona širom sveta. Petar Serebrovski vodi master klasove i predaje istoriju umetnosti, a pored toga piše poeziju i prozu. Kao model učestvuje u raznovrsnim projektima i naslovno je lice nekoliko ruskih brendova odeće i obuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari