Izložba "Sve naše suze" otvorena večeras u Endžio habu u Beogradu 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Izložba „Sve naše suze“ otvorena je večeras u Endžio habu uoči početka festivala „Mirdita, dobar dan“, a govori o sudbinama porodica stradalih i nestalih u ratovima u Jugoslaviji.

Izložbu čine 34 fotografije četiri autora iz Srbije, sa Kosova i iz Severne Makedonije, koje su napravljene u saradnji sa udruženjima porodica žrtava, a autori su Borislav Pešić, Atdhe Mula, Neke Batev i Arbnora Memeti.

Predstavnica Građanskih inicijativa Teodora Zahirović istakla je da je cilj da se stvori prostor za građenje trajnog mira u regionu i pružanje podrške žrtvama u traganju za pravdom.

Predstavnica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović istakla je da se ovom postavkom doprinosi negovanju kulture sećanja na surova stradanja i bezumlje koje 1990-ih nikome nije donela dobro, „već je mnoge porodice sa ovih prostora zavilo u crno“.

„I posle četvrt veka borbe za istinom i pravdom poručujemo da nema pravog pomirenja i napretka bez rasvetljavanja sudbina nestalih lica i suočavanja s prošlošću“, poručila je Šćepanović.

Pešić je istakao da je njegova generacija osetila bol kako je to izgubiti nekoga nasilnim putem i ocenio da je uspeo da oseti tragediju žrtava i pokaže koliko je rat uspeo da pocepa države, porodice i duše.

„Sve suze su naše, ali stvarno je previše suza proliveno u regionu, dosta je više“, poručio je Pešić.

Mula je istakao da svi znaju podatke o ratu, ali da su to samo brojevi, a da fotografije pokazuju da iza njih stoje priče ljudi.

Memeti je poručila da se na Balkanu malo govori o prošlosti, jer se svi boje i doživljavaju te priče kao „bombu koja će eksplodirati“, ali da je neophodno pričati o prošlosti, koja se ne može menjati, ali ljudi danas mogu da pruže ruke pomirenja da bi živeli drugačije.

Programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović istakla je da izložba donosi glas žrtava i šalje jasnu poruku da treba graditi mir, te dodala da su razgovori o prošlosti neizbežni kako bi se izgradila budućnost u kojoj je mir imperativ, kao i podsticanje empatije kako bi se smanjio prostor za nacionalizam.

Ona se ocenila da performans koji je Demokratska stranke Srbije ranije danas izvela ispred Endžio haba govori o tome kako se prema srpskim žrtvama odnose oni koji o njima najviše govore i poručila da su decenijama žrtve ratova bile predmet manipulacija, a da će oni braniti sećanje na svaku nevino stradalu žrtvu.

U centru grada bile su raspoređene policijske snage, a na skupu nije bilo incidenata. Između ostalih, prisustvovali su mu nemački ambasador Tomas Šib i predstavnik pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari