Izložba u Bioskopu Balkan: Diploma 2023. 1Foto: Rad / Marija Crnobrnja

Svečano otvaranje izložbe diplomskih radova studenata 4. godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Diploma 2023. biće održano u ponedeljak, 10. jula u 19 časova u Bioskopu Balkan.

 

U godini obeležavanja 75 godina postojanja Fakulteta, na pomenutoj izložbi biće predstavljeno preko 200 radova iz oblasti primenjenog slikarstva, scenografije, grafike, primenjenog vajarstva, animacije, ilustracije, fotografije, konzervacije i restauracije, scenskog kostima, savremenog odevanja, industrijskog dizajna, keramike, tekstila, pisma, grafike i knjige i grafičkog dizajna. Komesar izložbe je dr um. Tijana Kojić, vanredni profesor FPU.

Izložba u Bioskopu Balkan: Diploma 2023. 2
Foto: Rad / Bojan Zavisin

– Sledstveno činjenici da je umetničko stvaralaštvo bitan činilac u oblikovanju svetonazora i načina promišljanja i komentarisanja društvenih okolnosti, studenti se upućuju na kreativno i originalno razmišljanje, koje je usmereno ka oblikovanju dela iz oblasti primenjenih umetnosti, koja su u najbližem dodiru sa čovekom i njegovim svakodnevnim potrebama. Njihov stvaralački potencijal razvija se u duhu negovanja harmoničnih odnosa između istorijski potvrđenih vrednosti, tradicionalnih veština i još uvek nemapiranih polja novih ideja i aktuelnih društvenih i kulturoloških tokova – kazao je povodom izložbe dekan Fakulteta primenjenih umetnosti Goran Čpajak.

Diploma 2023. donosi generacijski pregled i uvid u teme, interesovanja i domete studenata završne godine FPU. Izložba se ove godine realizuje u juliranoj godini fakulteta i prvi put na novim izložbenom mestu, u istorijskom zdanju Bioskopa Balkan.

Ova promena donosi i velika očekivanja od realizacije same postavke u prostoru koji uvek predstavlja izazov u svojim dinamikama i netipičnosti izlagačkog mesta. Izložbu je podržala Fondacija Saša Marčeta.

Izložba će posetiocima biti dostupna svakog dana od 10. do 24. jula, od 12 do 20 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari