Izložba posvećena velikanu impresionizma, Klodu Moneu, pod nazivom „U svetlosti Monea“ otvorena je u Oranžeriji bečkog Donjeg Belvederea. Nakon legendarne izložbe 1996. godine, ovo predstavljanje sadrži i dela koja do sada nisu bila izlagana u Austriji. Fokus izložbe jeste Mone kao izvor inspiracije za savremene slikare koji su se orijentisali na njegove motive i način slikanja.


Krajem 19. i početkom 20. veka Moneova dela su bila objavljivana u bečkim časopisima i knjigama i izlagana u galerijama „Künstlerhaus“, bečkoj „Secesiji“ i legendarnoj galeriji „Mitke“. Kao najspektakularnija izložba toga doba važi izložba iz 1903. godine pod nazivom „Razvoj impresionizma u slikarstvu i vajarstvu“, na kojoj su prikazane slike „Kuvar“, „Ribar na Seni kod Poasija“ i „Aleje vrta u Živerniju“. Pored ovih, na ovogodišnjoj izložbi biće predstavljeno i 30 ključnih dela koja se do sada nisu mogla videti u Austriji, a neka od njih su „Ruanska katedrala“, više verzija londonskog mosta „Vaterlo“ i „Lokvanji“.

U okviru izložbe biće prikazana i dela Moneovih savremenika i sledbenika iz Austrije među kojima su: Gustav Klimt, Herbert Bekl, Hajnrih Kin, Karl Mol, Emil Jakob Šindler, Maks Vajler i Olga Vizinger-Florijan. Izložba je otvorena do 8. februara 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari