Atmosfera svetskih i beogradskih klubova na izložbi plakata u Cetinjskoj 1Foto: Promo

Galerija koja ima ambiciju da kroz nove modele funkcionisanja i delanja u kulturnom polju materijalizuje duh vremena u kome živimo, pod nazivom Kula, biće otvorena sutra u sat kuli nekadašnje pivare u Cetinjskoj 15.

Prostor se u 20 časova otvara retrospektivnom izložbom plakata beogradskog umetnika Marka Vulete Đukanova, koja nosi naziv “Nights”, a njena postavka će trajati do 4. novembra.

– Kula je mesto za razvijanje umetničkih projekata u domenu vizuelne kulture sa ciljem da stvara, prepozna i neguje nove fenomene na umetničkoj sceni. Pored pružanja vidljivosti i podrške novim akterima u polju umetnosti, Galerija Kule želi da stvori i neformalni kružok formiran kroz saradnju umetnika iz različitih oblasti radi stvaranja novih, interdisciplinarnih polja za umetničko delanje – istaknuto je povodom novog umetničkog prostora.

Umetnik, čija izložba otvara Kulu, publici je poznatiji pod pseudonimom Floating Bstrd, a dizajnom se bavi više od 10 godina.

Ovom prilikom prikazaće 80 radova isključivo vezanih za različite klupske večeri nekih od najpoznatijih beogradskih i svetskih klubova, među kojima su i beogradski klubovi “20/44” i “Drugstore”, La Java i Rex iz Pariza, berlinski ://about blank i Urban Spree, amsterdamski Garage Noord i Dynamic Range, XOYO, Phonox, The Waiting Room i Cell iz Londona i mnogi drugi.

Pored postera za klubove, Vuleta Đukanov je tesno sarađivao i sa brojnim umetnicima kao što su: Vladimir Ivković, Interstellar funk, Lena Willikens, Ivan Smagghe, Manfredas, Larry Heard, Tommy Mandel, Hunee, Esa, Red Axes, Emmanuelle Parrenin & Detlef Weinrich, aka Tolouse Low Trax, itd.

– Njegovi radovi prepoznatljivi su po šarenim blobovima, karikiranim likovima i mračnom stilu koji na kraju uvek uspeva da ima element topline. Stilski koketira sa modernističkom i nadrealističkom manipulacijom slike, formirajući karakterističan vizuelni izraz. Kako mu se rad fokusira na noćni život, a prepoznatljiv stil automatski asocira na klupsku žurku, izložba nosi adekvatan naziv “Nights”- ukazano je povodom izložbe i rada ovog umetnika.

Muzičku podršku otvaranju daće beogradski fotograf Boogie, a tokom trajanja izložbe biće organizovani različiti programi koji uključuju radionicu sa umetnikom, vođenja kroz izložbu, jednodnevne video projekcije u hangaru ispred galerije, kao i specifične DJ večeri.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari