Nakon uzbudljive večeri posvećene Danilu Kišu, koju su priredili direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, crnogorski pisac Dragan Radulović i teoretičarka književnosti iz Budve Božena Jelušić, Trg pjesnika nastavlja se večeras gostovanjem Vladimira Pištala, koji će predstaviti svoj novi roman „Venecija“.


Poznat književnoj publici po knjigama poetske proze „Slikovnica“, „Noći“ i „Manifesti“, noveli „Korto Malteze“, zbirci priča „Vitraž u sećanju“, „Priče iz celog sveta“, biografiji Aleksandra Makedonskog „Aleksandrida“, romanima „O čudu“, „Milenijum u Beogradu“, koji mu je prošle godine doneo najuži izbor za prestižnu godišnju nagradu „Femina“ (dodeljuje se za najbolji prevedeni roman na francuski jezik), „Tesla, portret među maskama“ za koji je nagrađen NIN-ovom nagradom za 2008, ovaj autor stiže u Budvu sa delom pisanim u „tananom procepu između bildungsromana i knjige metamorfoze“.

Ova „najličnija knjiga najpoetičnijeg srpskog pisca“, kako je ocenio deo kritike, pokazuje onu „brodelovsku ljubav za Mediteran“. Kroz knjigu o promeni, knjigu o obrtanju svih značenja u karnevalu, Pištalo posmatra Veneciju na ozarenim licima ljudi iz celog sveta, traži je u zapisima srpskih i svetskih pisaca, ali i u ličnim i predačkim povestima, u istoriji mediteranskih Slovena, u izbrisanim preobražajima krilatih lavova po jadranskim i grčkim ostrvima, u Komediji del Arte i, pre svega, u poeziji.

Vladimir Pištalo živi i radi u Americi (doktorirao je na Univerzitetu Nju Hempšir u SAD, profesor je na Beker koledžu u Masačusetsu, gde predaje svetsku i američku istoriju), a razgovor sa njim vodiće večeras Nenad Šaponja, urednik zrenjaninske izdavačke kuće „Agora“, u čijem je izdanju objavljen roman „Venecija“. Program počinje u 21 sat.

„Kokoška“ opet dobila ovacije

Na sceni Terase između crkava, budvanska publika i večeras će moći da vidi dramu „Kokoška“ Nikolaja Koljade, u režiji Jagoša Markovića, koja je na festivalu premijerno izvedena 1999, i od tada punih 12 godina i dalje živi na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Prvo ovogodišnje izvođenje predstave izazvalo je ogromno interesovanje publike, „Kokoška“ je odigrana na „kartu više“ (mesta više nije bilo čak ni za stajanje), a glumačka ekipa – Anita Mančić, Vojislav Brajović, Jelisaveta Seka Sablić, Goran Šušljik, Tanja Pjevac, ispraćena je višeminutnim ovacijama. Ova crna komedija o glumcima, koja nam po rečima Jagoša Markovića „otkriva deliće tajne teatra, koji nas leči, teši – igra se u 22 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari