Između demencije i sećanja 1Foto: Dragana Udovičić

Drago mi je što smo ponovo zajedno i što posle mnogo godina možemo nastaviti razgovor koji smo morali nasilno prekinuti. Moja odgovornost prema reditelju i publici je ogromna i imam veliku tremu – rekla je između ostalog danas diva slovenačkog i jugoslovenskog glumišta Milena Zupančič povodom premijere predstave „Cement – Beograd“ zakazane za 12. april na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Nagrađivani reditelj Sebastian Horvat bio je, kako je objasnio, inspirisan tekstom „Cement“ Hajnera Milera i ovu dramu o previranju uprizorio je u tri verzije – za Zagreb, Ljubljanu i Beograd.

– Sve tri se razlikuju – rekao je Horvat za Danas, dodajući da se beogradski „Cement“ naročito izdvaja u odnosu na zagrebačku i ljubljansku varijantu imajući u vidu da su one bliže adaptaciji Hajnrihove drame. – Za  „Cement – Beograd“ dramaturg Milan Ramšak Marković je napisao potpuno novi tekst. Predstava se bavi sećanjem i demencijom. Mislim da na ovim prostorima postoje samo dva odnosa prema nekadašnjoj zajedničkoj državi – jedan je nostalgičan, drugi potpuno negativan, a potreban nam je kritički pogled na  levičarski projekat Jugoslavije. Ovaj projekat je s jedne strane uspeo, dok se sa druge raspao katastrofom – dolaskom neoliberalnog kapitalizma, nacionalizma i svega ostalog što ide u tom paketu – objasnio je Horvat za Danas.

On je dodao da je radeći na ovom komadu bio oduševljen energijom mladih glumaca s kojima se prvi put sreo na audiciji, kao i da je prezadovoljan saradnjom sa dokazanim  umetnicima kakvi su Milena Zupančič i Miodrag Miki Krstović. Prema Horvatovim rečima, u predstavi su primenjena dva različita principa pozorišnog rada, „dve estetike“ koje u sadejstvu proizvode „afektivnu političnost“.

– Ne bavimo se u ovoj predstavi deklarativnom politikom, nego afektima. Na početku sva tri „Cementa“ ja uvek kažem jednu stvar – da mi u stvari više možemo zamišljati kraj sveta nego menjanje sistema. A mi svi već u kostima osećamo da sistem u kome živimo ne valja i da ga treba menjati iako ne vidimo alternativu – objasnio je Horvat.

Dramaturg Milan Ramšak Marković, koji je kao i Horvat ostao tajnovit po mnogim pitanjima u vezi s predstavom, kazao je da Milena Zupančič i Miki Krstović igraju „naše sugrađane“ koje srećemo svaki dan, s tim da tekst  komada pretenduje da se bavi herojstvom i preispitivanjem toga šta znači danas  biti heroj.

– Zato imamo dva dela u predstavi. U prvom su ljudi koji izgledaju onako kako smo navikli da izgledaju heroji – mladi, puni snage i vere u budućnost, ali je i drugi deo u kome igraju Zupančič i Krstović priča o herojstvu i herojima – objasnio je Ramšak Marković.

Na današnjoj konferenciji najavljeno je i da će u Beogradskom dramskom pozorištu na jesen biti održan Cement festival na kome će se igrati predstave nagrađivanog reditelja Sebastiana Horvata.

BGD Cement

Pored pomenutih glumaca u predstavi „Cement Beograd“ igraju: Ivan Zablaćanski, Emir Ćatović, Nedim Nezirović, Isidora Simijonović, Marija Pikić i Bojana Stojković. Scenograf je Igor Vasiljev, kostim je osmislila Belinda Radulović, scenski pokret i koreografija su povereni Ani Dubljević a muziku je komponovao Drago Ivanuša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari