Izmirili se "za" i "protiv" Vuka 1Foto: Stanislav Milojković

Predani rad na onome što je Vuk Stefanović Karadžić uradio za života i čime je zadužio sledeće naraštaje, negovanje ali i nastavljanje njegovog dela jeste glavni zadatak “Vukove zadužbine”, koja ove godine proslavlja tri decenije svoga rada.

U okviru tog posla, “Zadužbina” je obnovila godišnjak “Danicu”, a danas je podsetila na četvrt veka njenog postojanja, na broj iz 2018, i najavila onaj koji će krajem godine biti objavljen za 2019.

O radu “Vukove zadužbine” i o radu na “Danici” govorio je urednik Miodrag Maticki, koji je naglasio da je povodom tri decenije postojanja “Zadužbine” jesenas u Tršiću organizovan okrugli sto na kojem su govorili ugledni naučnici i pisci. „U tom razgovoru učestvovali su i oni koji su protivnici Vuka i oni koji se zalažu za njegovo delo i visoko ga vrednuju. Uspeli smo da izmirimo “za” i “protiv” Vuka, Okrugli sto je imao dobar tok i u tome je njegova važnost. Naše podele koje traju dugo kad je reč o Vuku, sad su prevaziđene, a razgovor ćemo objaviti u novom broju “Danice”“, najavio je Maticki.

Pričajući o sadržajima prethodnih “Danica”, Maticki je podvukao da su se u njima pojavljivali tekstovi koji su kasnije izrastali u knjige. To su, kako je ne bez ponosa rekao, knjige u nastajanju, pa su tako iz tekstova koje je “Danica” objavljivala, izrasla dela: “Rečnik srpskih pojmova”, knjiga o srpskim dinastijama, a najnovija je “Srpske narodne pripovetke” koju je “Vukova zadužbina” objavila zajedno sa izdavačkom kućom “Laguna”. Jedna od takvih “knjiga u nastajanju” je i “Srpski narodni kalendar” koji za broj “Danice” za 2019. priprema Ljubinko Radenković. U godišnjaku za iduću godinu naći će se i veliki tekst Boška Suvajdžića o Međunarodnom slavističkom kongresu koji je u septembru održan u Beogradu, Staniše Vojinovića o Vukovim sakupljačima, kao i “Slovo o Jefimiji” Svetlane Velmar Janković, beseda koja dosad nije nikad objavljena. Neće, naravno, izostati i podsećanja na događaje, koje beleži Žarko Rošulj…

Govoreći o Vukovoj prozi, Branko Zlatković, jedan od učesnika okruglog stola u Tršiću, posebno je napomenuo Vukovo korišćenje anegdota u svom hroničarskom pripovedanju – to nije neočekivano jer treba znati da je, rekao je Zlatković, da su Vukovi “recipijenti” bili tadašnji ustanici i buduća viša klasa koja će kasnije izrasti iz srpskog sela. U jučerašnjem obeležavanju jubileja koji je imao i elemente performansa, učestvovali su i Ljiljana Simić, koja je pročitala kratke “nađene priče” iz nove “Danice”, a iz pera Miroljuba Todorovića, Radosav Stojanović koji je pročitao delove iz svoje proze, i Dragan Mlađenović, koji je odsvirao jednu staru srpsku melodiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari