Izvinjenje pokojnoj glumici i od nedeljnika Globus 1Foto: Stanislav Milojković

Povodom smrti glumice Mire Furlan danas će u 18 sati biti održana komemoracija u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, na čijoj je pozornici imala svoj poslednji teatarski nastup u junu 2020. godine.

Furlan je tada igrala u predstavi „Vježbanje života – drugi put“, a od 2016. godine u ovom pozorištu je glumila u komadima „Kasandra“ i „Jesenja sonata“.

Tom prilikom će se, kako se navodi na sajtu ove teatarske kuće, od nje oprostiti: Neva Rošić, glumica, Lada Čale Feldman, teatrološkinja, Sanja Bojanić, filozofkinja, feministkinja i univerzitetska profesorka, Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Marin Blažević, teatrolog, i Nikola Petković, književnik i kulturolog.

Tokom komemoracije glumica Tanja Smoje pročitaće tekst Heni Erceg posvećen Miri Furlan, a biće prikazan i kratki film Marina Lukanovića nastao pre tačno godinu dana, u Los Anđelesu, povodom nastupa Mire Furlan u predstavi „Vježbanje života – drugi put“.

Nakon komemoracije glumci Hrvatske drame HNK izvešće predstavu „Kralj Edip“ i svoju izvedbu posvetiti preminuloj glumici.

Ovih dana preminuloj glumici izvinio se Zdravko Milinović, glavni urednik nedeljnika Globusa, lista koji je učestvovao u medijskom linču kome je Mira Furlan bila izložena 1991. godine.

Nakon vesti o smrti velike glumice, portal Lupiga.com podsetio je na trodelni feljton koji je objavljen u ovom nedeljniku nakon što je Mira Furlan igrala na BITEF festivalu u Beogradu na jesen 1991, po nalogu svoje profesije, odakle je, kako je kasnije napisala i u svom „Pismu sugrađanima“, želela da pošalje poruku mira i založi se za očuvanje mostova.

O kakvoj vrsti teksta je reč možda već dovoljno govori naslov prvog feljtona nedeljnika Globus – „Težak život lake žene“.

Tih dana Mira Furlan bila je proglašena izdajicom, oduzet joj je stan u Zagrebu, a u Hrvatskom narodnom kazalištu dobila je otkaz, zbog čega joj se takođe ovih dana izvinio direktor Drame HNK Ivica Buljan.

Nakon svega, novembra 1991. glumica se sa svojim suprugom Goranom Gajićem odselila u Sjedinjenje Američke Države, iz kojih se tek povremeno vraćala u države bivše Jugoslavije nakon 2000-ih.

Izvinjenje pokojnoj glumici i od nedeljnika Globus 2

„Globus je u sramotnom protjerivanju Mire Furlan imao sporednu ali zato prljavu ulogu. No, kakva god ta uloga bila, bila je i ostala Globusov veliki grijeh. Nažalost, nije i jedini. Kao ‘vještice iz Rija’ prokazane su Jelena Lovrić, Rada Iveković, Slavenka Drakulić, Dubravka Ugrešić i nedavno također preminula Vesna Kesić. U našem monografskom izdanju u povodu trideset godina izlaženja Globusa nismo se ustezali sjetiti se svojih velikih promašaja i neuspjeha. No, čini se da je lakše pamtiti svoje uspjehe. Radije se sjetimo dobrih priča nego promašaja koji su znali imati katastrofalne posljedice. Tri nastavka feljtona o Miri Furlan nismo spomenuli ni riječju. Sada kad je velika glumica zauvijek otišla, kada su se mnogi (pa i zluradi) sjetili Globusova sudjelovanja u medijskom linču Mire Furlan, vremena u kojem je dobila otkaz u HNK i ostala bez svog zagrebačkog stana, mogli bismo se poklopiti po ušima, šutjeti i čekati da sve prođe. Ali, istina peče. Zato se Globus, makar sada i makar prekasno, mora duboko pokloniti i duboko ispričati“, navodi se u tekstu pod naslovom „Globusov veliki grijeh prema velikoj glumici: Makar prekasno, duboko se ispričavamo Miri Furlan“.

Iz portala Lupiga.com kažu da smatraju da je ovo izvinjenje, kao i izvinjenje Ivice Buljana u ime Hrvatskog narodnog kazališta, važno za hrvatsko novinarstvo, kao i za hrvatsko društvo u celini.

„Preminuloj Miri Furlan ona neće značiti ništa, možda ništa neće značiti niti njezinoj obitelji, ali hrvatskom društvu ta isprika jasno poručuje da su huškački tekstovi objavljivani u medijima devedesetih godina prošlog stoljeća bili duboko pogrešni. Ovakve isprike su važne, kao što je važno da društvo shvati i prihvati njihovu poruku. Drago nam je ako smo objavom arhivskog teksta iz Globusa doprinijeli da do isprike dođe“, smatraju iz redakcije ovog portala.

Glumica Mira Furlan preminula je 20. januara nakon što je poslednjih meseci bolovala od virusa Zapadnog Nila.

Njene životne priče, filmskih i pozorišnih uloga, te neprikosnovenih stavova zbog kojih je takođe bila cenjena i poštovana, sećali su se ovih dana brojni mediji širom nekadašnje SFRJ, ali i SAD, gde je izgradila zavidnu karijeru igrajući, pre svega, u popularnim naučnofantastičnim serijama. Dovoljno je spomenuti da ju je, pišući o njenoj biografiji, Njujork tajms nazvao „balkanskom Meril Strip“.

Komemoracija Miri Furlan u Srbiji biće održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, ali još uvek nije poznato kada.

Memoari

Glumica Mira Furlan iza sebe je ostavila knjigu memoara. „Mira je završila pisanje svojih memoara. Njen suprug će knjigu objaviti posthumno“, stoji na zvaničnom sajtu glumice, bez dodatnih detalja. Ovo je na neki način potvrdio i Veran Matić, čiji je Samizdat B92 objavio njenu knjigu „Totalna rasprodaja“, koja predstavlja zbirku njenih tekstova već objavljenih u Feral tribjunu.

„Obiman rukopis, neka vrsta biografskog teksta, zaokružen je pre par godina. Čekao je da bude profiltriran i pripremljen za štampanje na engleskom, srpsko-hrvatskom, hrvatskom, srpskom… Nadam se da će taj izuzetno vredan tekst ugledati svetlo dana“, napisao je između ostalog Veran Matić u svom tekstu „Mirin smiraj“, objavljenom na portalu javniservis.net, kojim se oprostio od velike glumice. Mira Furlan dugo godina je pisala kolumne, a autorka je i drame „Dok nas smrt ne razdvoji“. O njenom spisateljskom daru svedoče i brojni intervjui.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari