Jasmila Žbanić, bosanskohercegovačka rediteljka i autorka serije "Znam kako dišeš": Poverenje se mora obnoviti 1foto privatna arhiva

Vera u bolje sutra nedostaje ovde, i kad toga nema lako je stvoriti nepoverenje i političke strukture mogu sa nama raditi šta hoće, rekla je u Danu uživo  na N1 rediteljka Jasmila Žbanić.

„Znam kako dišeš“ naslov je nove, regionalne, hit serije.

Priča inspirisana stvarnim događajima, samoubistvom maloletnika u BiH, poslužila je kao potka scenariju koji je napisala rediteljka čiji rukopis godinama intrigira region, ali i Evropu i svet – Jasmile Žbanić.

Govoreći o seriji, ona je navela da društvo koje je izgubilo poverenje jednih u druge i u sistem i institucije je nešto što je vrlo osmišljeno politički.

„Jer ako mislimo da su svi pokvareni onda nema razloga da se borimo, već se prepuštamo letargiji“, smatra rediteljka.
„Vera u bolje sutra nedostaje ovde, i kad toga nema lako je stvoriti nepoverenje i političke strukture mogu sa nama raditi šta hoće.

Poverenje se mora obnoviti, a količina nepoverenja je ogromna.. pokušali smo je u seriji osvetlilti, od one na vrha društva do same porodice, ćelije da tako kažem“, objašnjava rediteljka.

Najveći komplimet za seriju joj je bio kad su prijatelji rekli da su gledali sa decom i da su mogli da razgovaraju o temama o kojim inače ne mogu da razgovaraju.

„Kultura dijaloga se takođe pokušava uništiti vrlo svesno, danas vrlo retko imamo dijalog, kroz jezik je ustanovljena agresija i nasilje vrlo smišljeno kako bi se rasparčala mogućnost razumevanja, jer od jezika sve počinje.

Nasilje je, kako je dodala, popularizovano vrlo svesno. Politička struktura je učinila da nam nasilje učini privlačnim, da deca imaju kriminalce kao uzore, navodi.

„U takvoj atmosferi možete sa građanima raditi šta hoćete. I za takvo društvo nema napretka. Ne treba da dozvolimo da to bude normalno i treba da govorimo o tome“, zaključila je Jasmila Žbanić za N1.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari