JazzIbar od sutra u Kraljevu 1

Koncertom dua iz Hrvatske „Bow vs Plectrum“ (Gudalom protiv trzalice), koji će sutra biti održan, u Kraljevu u 20 časova, počeće VII Internacionalni „JazzIbar“.

Prvi koncert i svečano otvaranje festivala će biti održano u dvorištu „Francuske kuće“ gde je, inače, i sedište Kulturnog centra „Ribnica“ koji je organizator ove smotre džez stvaralaštva. Kao prateća manifestascija festivala sutra će, na istom mestu, biti otvorena i izložba „JazzIbar – retrospektiva“ na kojoj će posetioci moći da vide najznačajnije događaje sa predhodnih šest festivala zabeležene objektivom kamera.

U naredna dva dana festivalski program će se odvijati na Trgu Svetog Save što, u izvesnom smislu, znači i vraćanje festivalskih zbivanja na mesto gde je sve i počelo pre sedam godina. Ovo je, inače, dobra potez organizatora jer je Trg Svetog Save primerenije i prikladnije mesto za ovu vrstu muzičkih događaja od centralnog gradskog Trga Srpskih Ratnika gde je festival „gostovao“ predhodne dve–tri godine.

Tako će, u subotu 1. jula najpre nastupiti „The Mambo Stars“, naš najstariji i najuspešniji orkestar repertoarski orijentisan ka latino muzici a potom će, pred ljubitelje džeza iz Kraljeva i susednih gradova, izaći najpopularnij slovenački bluz kvartet „Wacky Blues Professors“ koji će se, kako je najavljeno, predstaviti energičnom mešavinom bluza, fanka i avangarde u evropskom džez duhu.

Poslednje, treće festivalsko veče u nedelju otvoriće novosađani „Majamisty Trio“, poznatiji u inostranstvu nego kod nas. Potom će na binu izaći jedan od svetski najcenjenijih tombonista, koji je inače najavljen kao zvezda ovogodišnjeg „JazzIbar“-a, Đanluka Petrela sa novim sastavom „Trio 70s“.

Oni će izvesti numere koje u sebi spajaju džez-fank sedamdesetih, afrobit, hip-hop i elektroniku. Čast da zatvori VII Internacionalni džez festival u Kraljevu pripala je Rafaelu Vresnigu i njegovom sastavu „The Soul Gift Band“. Ovog virtouza iz Austrije je američki časopis „Down Beat“ nominovao čak tri puta za najboljeg orguljaša na svetu. Najveće zasluge za ovako bogat i žanrovski raznovrstan program ovogodišnjeg „JazzIbar“-a, idu, bez sumnje, na adresu Vojislava Pantića, džez kritičara iz Beograda i umetničkog direktora festivala. Recimo, podsećanja radi, da koncept festivala postavio i do svoje smrti sprovodio Mihajlo Miša Blam kao umetnički direktor festivala. 

U trenutku kada se „JazzIbar“, posle Mišine smrti juna 2014. godine, našao na prekretnici za opstanak, Mišin započeti kreativni posao oko festivala prihvatio je, u znak pijeteta, Vasil Hadžimanov pa je tako i on, sa pozicije umetničkog direktora, doprineo profilisanju festivala kao autetntične smotre međunarodne džez scene. I na kraju sve ovo nije moguće da nije podrške „Erste banke“ koja „JazzIbar“ podržava godinama unazad, kao i podrške Ministarstva kulture i informisanja i grada Kraljeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari