Jedan fan je završio poslednje dve knjige „Pesme leda i vatre" uz pomoć veštačke inteligencije 1Foto: Alberto Rodriguez / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Svima je dobro poznato da Džordž R. R. Martin godinama obećava kako će završiti svoj književni serijal Pesma leda i vatre, ali sada je jedan fan odlučio da to učini umesto njega, uz pomoć veštačke inteligencije.

Ovaj serijal ima pet knjiga i poslednji deo izašao je 2011. godine, a u međuvremenu je Igra prestola, HBO adatapcija, završena i to na način koji se mnogima nije dopao.

Puno ljudi veruje da je to zato što im je tada ponestalo izvornog materijala, odnosno zato što Martin nije napisao ni šesti, a ni sedmi deo ove sage, uprkos svim obećanjima.

Ponovo je napomenuo da piše šestu knjigu svaki dan, kada je ujedno rekao da je HBO raskinuo dogovor sa njim, u okviru komentarisanja aktuelnih štrajkova glumaca i scenarista.

Tada je napomenuo da su oni vrlo važni, ali da su svi scenariji za drugu sezonu serije Kuća zmaja predati pre štrajka i da će se snimanje nastaviti, jer glumci nisu članovi udruženja koje štrajkuje.

Uprkos tome, jedan fan je veoma nestrpljiv i, koristeći ChatGPT, iscrtao je obrise Vetrova zime i Sna o proleću i upitao bota da sve ispuni imitacijom Martinovog prepoznatljivog stila.

Zanimljivo je da je AI poštedeo sve bitnije likove, što Martin verovatno ne bi uradio, ali je uprkos tome napisana zanimljiva priča sa autentičnim krajem.

Lijam Svejn, koji stoji iza ovoga, kaže da ne treba to uzeti kao zamenu za Martinovo pisanje, a ove dve verzije knjige možete pronaći ovde.

Izvor: Movie Web

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari